Πρόεδρος ΚΣΣΕ: Κινδύνους μεγάλης έντασης συνεπάγεται η επίθεση της Τουρκίας στην Συρία

Smoke rises over the Syrian town of Ras al-Ain, as seen from the Turkish border town of Ceylanpinar, Sanliurfa province, Turkey, October 10, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Μεγάλη ανησυχία της , για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία που, όπως υπογράμμισε, συνεπάγεται κινδύνους μεγάλης έντασης, εξέφρασε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Liliane Maury Pasquier ζητώντας τον τερματισμό της.

Συμπλήρωσε δε ακόμη ότι οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής είναι καταστροφικές και εξέφρασε λύπη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδίως αμάχων.

Η Πρόεδρος της Συνέλευσης κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενεργήσουν υπεύθυνα και την Τουρκία να τερματίσει μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο παραβίασης των διεθνών προτύπων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθύμισε επίσης τις θέσεις της Συνέλευσης που περιέχονται στο ψήφισμα 2298 (2019) σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις “να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθεί η βλάβη των χιλιάδων αμάχων που είναι παγιδευμένοι στη μέση των αεροπορικών επιθέσεων και των επιθέσεων στο έδαφος, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ».

Η Συνέλευση εξέφρασε ακόμη την υποστήριξή της για την “κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την τελική δήλωση της Σότσι στις 30 Ιανουαρίου 2018”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.