Πρόεδρος παραπληγικών Κύπρου: Τα άτομα με αναπηρίες είναι ισότιμα ικανά να εργαστούνΤα άτομα με αναπηρίες είναι ισότιμα ικανά να εργαστούν αλλά μένουν ανεκμετάλλευτα τόνισε ο Πρόεδρος της οργάνωσης παραπληγικών Κύπρου. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι δεν εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι νόμοι που αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα κτίρια.

Ο κ. Λαμπριανίδης υπέδειξε ότι ο καθένας από μας μπορεί να βοηθήσει με το να σταματήσει να σταθμεύει σε χώρους στάθμευσης των αναπήρων και σε πεζοδρόμια καθώς τίθενται σε κίνδυνο ακόμα οι ζωές των ατόμων με αναπηρίες.

Επίσης, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε και στην Υπηρεσία Ανεξάρτητης Διαβίωσης που λειτουργεί στην Κύπρο εδώ και 3 χρόνια. Όπως είπε, στην υπηρεσία εργοδοτήθηκαν φροντιστές οι οποίοι χωρίς χρέωση πηγαίνουν κατ’οίκον σε μέλη της οργάνωσης προσφέροντας υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι σύντομα η υπηρεσία θα επεκταθεί και θα προσφέρει υπηρεσίες και σε άτομα άλλων οργανώσεων.

 

Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αδρέας Φακοντής

Πρέπει να γίνει ξεχωριστή νομοθεσία και να φύγουν από το ΕΕΕ τα άτομα με αναπηρίες ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι τα ΑμέΑ πρέπει να έχουν δική τους νομοθεσία που να στηρίζεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για καλύτερη στήριξη σε όλους τους τομείς στην ζωή τους. Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε αναλυτική κατάσταση για το ποιος είναι ο αριθμός των πραγματικά δικαιούχων του ΕΕΕ. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρίες, υπέδειξε ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Μάριος Κουλούμας

Υπάρχει διάκριση και στίγμα προς τα άτομα με ρευματοπάθειες ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου ρευματοπαθών Μάριος Κουλούμας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρίες.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι η ρευματοπάθεια είναι η πρώτη αιτία σωματικής αναπηρίας παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι αόρατες αναπηρίες (που δεν φαίνονται) και οι οποίες όπως είπε προκαλούν πελώρια προβλήματα. Τόνισε ακόμα ότι τα άτομα με αναπηρίες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εργασία για καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, ο κ. Κουλούμας υπέδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα προκειμένου οι ρευματοπαθείς και τα άτομα με αναπηρίες να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία.

 

Χριστάκης Νικολαϊδης: Τους αποστέλλεται επιστολή ότι σταματά το επίδομα και αφετέρου αποστέλλεται άλλη επιστολή ότι θα τους δοθεί

Πολλά άτομα με αναπηρίες δε θα κάνουν Χριστούγεννα καθώς δε θα λάβουν το επίδομα του ΕΕΕ τόνισε ο επικεφαλής της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χριστάκης Νικολαϊδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ έκανε λόγο για αλαλούμ και ακαταστασία σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του επιδόματος ΕΕΕ. Όπως εξήγησε αφενός αποστέλλεται επιστολή στα άτομα με αναπηρίες ότι σταματά το επίδομα και αφετέρου αποστέλλεται άλλη επιστολή ότι θα τους δοθεί. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ανέφερε ακόμα ότι άτομα με αναπηρίες μένουν σε στέγες στις οποίες παραβιάζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, κάνοντας λόγο για βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Ο κ. Νικολαϊδης κάλεσε το κράτος να κλείσει όλες τις στέγες στις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Επίσης, είπε ότι πολλά άτομα με αναπηρίες είναι εκτός της αγοράς εργασίας παρόλο που είναι σε θέση να εργαστούν.