Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Η στασιμότητα στο Κυπριακό διευκολύνει τους τούρκικους σχεδιασμούς, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την απενοχοποίηση της Τουρκίας. Και δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση σήμερα λόγω και των χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ερντογάν, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού, είχε το θράσος να μας κατηγορήσει για υπεκφυγές, αναφέροντας πως η ε/κ πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Και αυτό συνέβη δυστυχώς επειδή στο Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε ούτε να αξιοποιήσει την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού αλλά ούτε και να καταδείξει την αδιαλλαξία και τις ευθύνες της Τουρκίας. Στις προσπάθειες της Τουρκίας και των εθνικιστικών δυνάμεων στα κατεχόμενα για δημιουργία νέων τετελεσμένων με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά.

Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να το πράξουμε είναι μέσα από την ικανοποίηση των ξεκάθαρων προϋποθέσεων που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει θέσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και συνακόλουθα, με τη λύση του Κυπριακού. Το στόχο όμως αυτόν μόνο ο Σταύρος Μαλάς, ως νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να τον επιτύχει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδώ και καιρό πειραματίζεται και προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες παλινωδεί, προσεγγίζοντας ακόμη και απορριπτικές θέσεις. Είναι αυτές οι παλινωδίες που συνέβαλαν στο να βρεθεί το Κυπριακό στο σημερινό αδιέξοδο και η Τουρκία να αλωνίζει ανενόχλητη και απενοχοποιημένη.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε εξ αρχής σοβαρές ανησυχίες για τους χειρισμούς του Προέδρου. Ωστόσο, ασκώντας εποικοδομητική κριτική, παραμείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας και στη βάση αρχών πρωτοστατούσαμε στηρίζοντας τις προσπάθειες για λύση. Όμως ο Πρόεδρος συνέχιζε τις δικές του λανθασμένες τακτικές με αποτέλεσμα να αποτύχει να λύσει το Κυπριακό, αλλά και να εκθέσει την τουρκική πλευρά. Πώς λοιπόν θα πείσει σήμερα τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι δεν θα επαναλάβει αυτό που έπραξε στο Κραν Μοντανά, όταν συνειδητά δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε λύση;

Έπειτα ο Ν. Παπαδόπουλος εμμένει στις δικές του αμφισημίες αντί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη ΔΔΟ. Πώς λοιπόν θα πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη συνομιλιών, όταν αυτός όχι μόνο απορρίπτει το πλαίσιο Γκουτέρες και τις ξεκάθαρες προϋποθέσεις που έθεσε, αλλά δεν αποδέχεται καν λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ; Προσπαθεί να αθετήσει δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από επτά Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της διεθνούς και της τ/κ κοινότητας προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Ενώ η «νέα στρατηγική» που διαλαλεί πως θα ακολουθήσει στο Κυπριακό αποτελεί επί της ουσίας συνονθύλευμα αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος και μοιραία οδηγεί σε καταστροφικά αδιέξοδα. Στο σημείο που έφτασε το Κυπριακό δεν σηκώνει άλλη αναβολή ή πειραματισμούς. Η πατρίδα και ο λαός μας χρειάζονται σταθερότητα στο στόχο της λύσης, δημιουργία προϋποθέσεων για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και διεκδίκηση στη βάση αρχών.

Ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί το Κυπριακό σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις του. Συνεπώς το ζητούμενο είναι να θέλει αλλά και να μπορεί να παλέψει για την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Στ. Μαλάς αποτελεί τη μοναδική επιλογή που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός για λύση, η οποία να προνοεί ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας.

Έχει συγκεκριμένες ολοκληρωμένες θέσεις, υπευθυνότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα αλλά και την αξιοπιστία για να διασφαλίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των προϋποθέσεων που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Μόνο ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να διατηρήσει πραγματικά ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Γιατί έχει βαθιά πεποίθηση πως η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ε/κ Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Και πως για να μπορέσουμε να ζήσουμε ενωμένοι στη γη μας πρέπει να φύγουν οι στρατοί, οι εγγυήσεις, οι κηδεμόνες και τα όποια διαιρετικά συρματοπλέγματα.

Γι’ αυτό αγωνίζεται για μια επανενωμένη πατρίδα, στην οποία να κυριαρχήσει η ειρήνη και η ευημερία. Μαζί με τον Στ. Μαλά θα επιτύχουμε την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

*Ευρωβουλευτής, μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ