Πρόεδρος προς μοναχούς Σταυροβουνίου: Θα χάσετε και τα αβγά και τα καλάθια

Πολιτική απόφαση για την ασφαλτική μονάδα στο Σταυροβούνι

Νέες καταγγελίες προκύπτουν για την ασφαλτική μονάδα στο Σταυροβούνι, μέσα από ανακοίνωση του δικηγορικού Γραφείου Γεώργιου Καραπατάκη με τη σύμφωνη γνώμη και των μοναχών της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “πρόκειται καθαρά περί πολιτικής απόφασης” για την ανέγερση του εργοστασίου ασφαλτικής μονάδας.

Διαβάστε επίσης: Ο Πάτερ Σάββας «έδωσε» στεγνά τον ΠτΔ και δύο πολιτικούς αρχηγούς για την ασφαλτική μονάδα

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το γεγονός ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους μοναχούς Σταυροβουνίου πραγματοποιήθηκε καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η εξέταση της αίτησης που είχε υποβάλει η εταιρεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μοναχών πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση, σημειώνεται, οι μοναχοί υπέβαλαν στον Πρόεδρο θερμή παράκληση όπως παρέμβει για να αποτραπεί η εγκατάσταση τού εν λόγω εργοστασίου ασφάλτου. Οι μοναχοί «συνάντησαν μια έντονα αρνητική στάση και ο Πρόεδρος τούς πίεζε ασφυκτικά να δεχθούν την εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου στην περιοχή, προτείνοντάς τους να πάρουν τα χρήματα που προσφέρονται ως αντισταθμιστικά μέτρα, λέγοντάς τους επανειλημμένα και έντονα πως αν δεν δεχθούν θα χάσουν και τα αβγά και τα καλάθια», επισημαίνεται.

Στην ανακοίνωση τίθεται επιπλέον το ερώτημα, πώς ο Πρόεδρος από τον Δεκέμβριο έκανε αναφορά σε αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης της αίτησης για πολεοδομική άδεια και που μπορούσε να κατέληγε και σε άρνηση; Το δικηγορικό γραφείο Γεώργιου Καραπατάκη διευκρινίζει επιπρόσθετα ότι οι δηλώσεις του αναφορικά με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έγιναν κάτω από την ασφυκτική, όπως χαρακτηρίζεται, πίεση των γεγονότων. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του ο κ. Νεοφύτου προειδοποίησε για τη λήψη νομικών μέτρων κατά του κ. Καραπατάκη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε ανακοίνωσή της η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας σε μια περιοχή τόσο μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον φυσικό πλούτο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σημειώνει ότι απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός για σωστή χωροθέτηση τέτοιων βαριών βιομηχανικών μονάδων και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ώστε να βρει τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών.

Την διαφωνία της εκφράζει και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και σημειώνει ότι οι καταγγελίες που ειπώθηκαν «καταδεικνύουν ότι για ακόμη μια φορά τίθενται τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος». Επιπρόσθετα καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να διορθώσουν το τεράστιο λάθος αδειοδότησης ώστε «να αποφευχθεί η θυσία μιας ακόμη περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής στο βωμό των συμφερόντων των ολίγων και ενάντια στο περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.