Πρόεδρος ΣΤΕΚ: Τραγικές συνέπειες για τουρισμό από αναστολή των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης

Τραγικές θα είναι οι συνέπειες για την τουριστική οικονομία και κατ΄ επέκταση για την οικονομία του τόπου από την αναστολή των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης τα οποία ισχύουν από το 2012, τονίζει σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, ο οποίος παράλληλα απευθύνει έκκληση όπως «τα κίνητρα αφεθούν εκτός της αντιπαράθεσης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαβλίτης εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes».

«Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των μεταξύ τους διαφορών, αλλά σίγουρα θα έχει τραγικές συνέπειες για την τουριστική οικονομία και κατ΄ επέκταση την οικονομία του τόπου η αναστολή των κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης τα οποία ισχύουν από το 2012», υπογράμμισε και τόνισε πως «η άμεση επαναφορά των κινήτρων εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΤΕΚ, «σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο αριθμό και με την ενεργειακή κρίση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και με μια άγνωστη πορεία για την τουριστική βιομηχανία όσον αφορά το 2023, είναι ό,τι χειρότερο αυτή η εξέλιξη».

Επίσης, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι «έχει ήδη πληγεί η αξιοπιστία μας προς τους διοργανωτές ταξιδίων και τις αεροπορικές εταιρείες που αξιοποιούν αυτά τα κίνητρα».

Ανέφερε ότι τα κίνητρα είναι αυτά που «υποστηρίζουν τις απευθείας κρατήσεις από οποιονδήποτε στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχει η συνδεσιμότητα και εξαρτόμαστε μόνο από διοργανωτές ταξιδίων, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε μια τουριστική χώρα.

Είπε ακόμη ότι για δύο δεκαετίες ο ΣΤΕΚ έλεγε ότι «εξαρτόμαστε μόνο από δύο αγορές και μόνο από 4 με 5 διοργανωτές ταξιδίων και βλέπουμε τώρα τι έχει γίνει που χάσαμε τη ρωσική αγορά».

«Το έχουν μάθει με τον πιο δύσκολο τρόπο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι «δεν μπορούσαμε να τα προβλέψουμε και να αποτρέψουμε» το γεγονός ότι «περάσαμε δύο χρόνια υγειονομική κρίση» αλλά και «την εισβολή το 2022 της Ρωσίας στην Ουκρανία που είχε αποτέλεσμα να χάσουμε 900.000 επισκέπτες».

«Να μην βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας, φεύγοντας τα κίνητρα από την εξίσωση στην τουριστική βιομηχανία», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy