Πρόεδρος στη συνάντηση με Τσίπρα: Ηχηρό καμπανάκι για Ευρωπαίους η απόφαση για Αγία ΣοφίαΗ επίσκεψη μου στην Ελλάδα γίνεται σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ηχηρό καμπανάκι για τους Ευρωπαίους αποτελεί η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σημείωσε παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «θλιβερή και προκλητική απόφαση».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η τουρκική προκλητικότητα η οποία εντείνεται λόγω και της ανοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή συνιστά την απόδειξη του πόσο δεν εναρμονίζεται η Τουρκία με την ιδιότητα του υποψήφιου κράτους – μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η απόφαση της Άγκυρας είναι και ένα ηχηρό καμπανάκι στους Ευρωπαίους αλλά και για να αφυπνιστούν όσοι νομίζουν ότι με την ανοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος τάσσονται πάντα υπέρ του διαλόγου και δεν επιδιώκουν την όξυνση και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της πλευράς μας για την έναρξη ενός διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας. «Δυστυχώς έχουμε ένα γείτονα που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. Διάλογος υπό το καθεστώς των κανονιοφόρων, δεν μπορεί να διεξαχθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και υπογράμμισε ότι τώρα είναι περισσότερο απαραίτητος ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου.

Χαρακτήρισε θλιβερή και προκλητική την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και τόνισε ότι έρχεται ως επιστέγασμα της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι είναι θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι οι εταίροι πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με στόχο μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και εντός του πλαισίου Γκουτέρες.