Πρόεδρος συντεχνίας Τ/κ δασκάλων: «Δεν μας εκπροσωπεί ο Τατάρ, η θέση των Τ/κ είναι στην ΕΕ»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), Μουσταφά Μπαϊμπόρα σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι αποτελεί ντροπή για όσους «διοικούν και ηγούνται της κοινότητας» το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Αβρούπα γράφει ότι ο κ. Μπαϊμπόρα ανάφερε ακόμα ότι με τις οικονομικές και τις πολιτικές συνθήκες που υπάρχουν στα κατεχόμενα η τουρκοκυπριακή κοινότητα νιώθει «πολύ πιο βαριά κάθε μέρα που περνά την απελπισία του ότι είναι υποτελής διοίκηση».

Επικρίνοντας τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ επειδή παρέστη στην έναρξη των αγώνων στους οποίους δεν προσκλήθηκαν Τουρκοκύπριοι αθλητές, ο Μπαϊμπόρα είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ενόσω δεν απαλλάσσεται από του να είναι υποτελής διοίκηση η τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν λύνεται το Κυπριακό, θα συνεχίσουν να τους αποκοιμίζουν με τα «παραμύθια της απομόνωσης και του εμπάργκο».

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για να αρχίσουν συνομιλίες για συμμετοχή μας σε αθλητικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπό την στέγη της ΕΕ και για να κάνουν αυτό που τους αναλογεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία και η Κομισιόν της ΕΕ», κατέληξε ο Μπαϊμπόρα.

Αντιπαράθεση Τατάρ με τον «Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου»

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον «πρόεδρο» της «ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», Χασάν Σέρτογλου, με αφορμή τις επικρίσεις του Σέρτογλου προς τον Τατάρ και την αναφορά ότι δεν εκπροσωπεί την ποδοσφαιρική κοινότητα στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο, στους οποίους δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν Τουρκοκύπριοι αθλητές, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν».

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι TGRT χθες στην Άγκυρα, ο κ.Τατάρ απαντώντας στον κ. Σέρτογλου είπε ότι μετέβη στο Ικόνιο για να παραστεί στην τελετή έναρξης των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης και να έχει διάφορες επαφές.

Απαντώντας στις αναφορές Τατάρ, ο Σέρτογλου είπε απευθυνόμενος στον κατοχικό ηγέτη «σταμάτα πια να κρύβεσαι πίσω από την σημαία και την Τουρκία όποτε δυσκολεύεσαι. Είναι μάταιες οι προσπάθειές σου να με παρουσιάσεις εχθρό της Τουρκίας. Όποιος με ξέρει το ξέρει».

Αναφέροντας ότι το θέμα είναι η τουρκοκυπριακή νεολαία και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, ο Σέρτογλου είπε ότι ο Τατάρ πρέπει να γνωρίζει ότι ο ίδιος εξελέγη στην «προεδρία» της «ομοσπονδίας» με τις ψήφους 31 μελών από τα 32 που διαθέτει και διεξάγει έναν «έντιμο αγώνα» για την νεολαία της «χώρας» εδώ και 12 χρόνια.

«Αντιπροσωπεύομε πέραν των 20 χιλιάδων αδειούχων ποδοσφαιριστών, χιλιάδες προπονητές, διοικητικούς παράγοντες, προέδρους σωματίων και διαιτητές», πρόσθεσε.

«Σκοπός μου δεν είναι η πολεμική με τον κ. Τατάρ. Όμως, η προσωποποίηση του θέματος και η προσπάθεια παρουσίασης του προσώπου μου και της ποδοσφαιρικής κοινότητας ως οπαδούς των Ελληνοκυπρίων είναι με μια λέξη έλλειψη πληροφόρησης», υποστήριξε προσθέτοντας ότι η «ομοσπονδία» του αγωνίζεται για άρση των «εμπάργκο» σε συνεργασία με του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, όμως φαίνεται ότι ο Τατάρ δεν το γνωρίζει αυτό.

Κόμμα Ενωμένη Κύπρος: Οι «αποσχιστικές πολιτικές» ο λόγος μη εκπροσώπησης στους Ισλαμικούς Αγώνες

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι οι «αποσχιστικές πολιτικές που ακολουθούν οι υποστηρικτές του στάτους κβο» είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο.

Σύμφωνα με την Ντιαλόγκ, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε γραπτή δήλωση, ο κ. Ιζτζιάν διερωτήθηκε με ποιαν ιδιότητα συμμετέχει ο Ερσίν Τατάρ σε εκδηλώσεις από τις οποίες αποκλείονται οι νέοι και επέκρινε την δήλωση Τατάρ ότι θα πήγαινε για να εξηγήσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνοντας ότι την καλύτερη απάντηση στον Τατάρ έδωσε ο «πρόεδρος» της τουρκοκυπριακής «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου, Χασάν Σέροτγλου, ο Ιζτζιάν υποστήριξε ότι «είναι θεμελιώδες δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων η απαλλαγή από την απομόνωση» και πρόσθεσε ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενταχθούν εντός του διεθνούς δικαίου ως κοινότητα.

Ο Ιζτζιάν κατέληξε λέγοντας ότι η επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό θα εξασφαλίσει να έρθουν πιο κοντά οι Τουρκοκυπρίοι με τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.