Πρόεδρος TDP στη «Χ»: Κόστος για όλους μας τα μη ρεαλιστικά σενάρια για λύση

Οι νεολαίες των δύο κοινοτήτων μπορούν να ενώσουν δυνάμεις, να συνεργαστούν και να σπρώξουν τα πράγματα για λύση…

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα επέλθει μόνο εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, ενώ οι βλέψεις ανέφικτων και μη ρεαλιστικών σεναρίων θα προκαλέσουν κόστος για όλους τους Κυπρίους.

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Οζγιγίτ, σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» επισημαίνει ότι η πιο λογική και ρεαλιστική λύση στο κυπριακό ζήτημα είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή στην επικείμενη Πενταμερή κρίνεται ως επιτακτικής ανάγκης, δεδομένου ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα καταστεί έδαφος της ΕΕ.

Τονίζει παράλληλα ότι η νεολαία έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει για το μέλλον της Κύπρου, με το δυναμισμό, τις ιδέες και τη θέλησή της.

Πώς εκτιμάει το κόμμα σας την επικείμενη Πενταμερή και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν;

Ως TDP, η προσδοκία μας είναι να προχωρήσουν τα μέρη στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο. Η συμφωνία που εγκρίθηκε από τα δύο μέρη επιβεβαιώνει σαφώς μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, περιέχοντας και ουσιαστικά θέματα όπως η πολιτική ισότητα, η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και η εκ περιτροπής προεδρία.

Μαζί με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, θα πρέπει να αποτελέσουν κύρια βάση της Πενταμερούς και η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που υπεγράφη από τον κ. Έρογλου και τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου 2017.

Η προσδοκία μας είναι να προχωρήσουμε προς μία βιώσιμη τελική συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες και για να επιτευχθεί, θα πρέπει να δείξουμε ειλικρίνεια και βούληση προς μια ρεαλιστική λύση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδίωξη ανέφικτων και μη ρεαλιστικών σεναρίων θα προκαλέσει κόστος σε όλους τους Κυπρίους.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής;

Αφήνοντας κατά μέρους το γεγονός ότι το κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο, η Κύπρος στο σύνολό της αποτελεί μέρος του εδάφους της ΕΕ. Το νότιο τμήμα του, το οποίο ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ, ενώ στο βόρειο τμήμα το κοινοτικό κεκτημένο αναστέλλεται, αν και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι πολίτες της ΕΕ, εξακολουθούν να συμμετέχουν σε ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ και μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένες επιχορηγήσεις της ΕΕ και άλλα μέτρα.

Ως εκ τούτου, είναι φυσικό επακόλουθο για την ΕΕ να παρευρεθεί στην Πενταμερή ως παρατηρητής, όπως συνέβη το 2017 στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Εξάλλου, φαντάζει επιτακτικής ανάγκης η συμμετοχή της, δεδομένου ότι στην περίπτωση μίας επιτυχημένης συμφωνίας, η Κύπρος, αυτή τη φορά στο σύνολό της, θα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον του Κυπριακού, τι μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές για να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση;

Δυστυχώς, το Κυπριακό παρέμεινε άλυτο ακόμη και μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων και ειδικά κατά τη διάρκεια της χιλιετίας που διανύουμε, δεν έχει μείνει κανένα θέμα που να μην έχει συζητηθεί.

Η λύση ήταν εφικτή, ειδικά με το Σχέδιο Ανάν, και στο Κραν Μοντανά δυστυχώς απέτυχαν να αποφέρουν καρπούς.

Συμμεριζόμαστε την ιδέα ότι αυτή η αποτυχία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, που απέτυχε να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, ενώ ο κ. Ακιντζί, ειδικά κατά τη διάρκεια του Κραν Μοντανά, έδειξε απόλυτη ειλικρίνεια και αποφασιστική στάση για μία λύση.

Επομένως, πιστεύουμε ότι η λύση μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα μόνο εάν ασκηθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Σε αυτό το σημείο, τα μέρη πρέπει να δώσουν έμφαση σε μία εφικτή και ρεαλιστική λύση.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση και απώλεια χρόνου, ειδικά μετά τα γεγονότα που παρατηρήθηκαν από το Κραν Μοντανά, όταν ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε το θέμα για λύση δύο πολιτειών.

Αυτή η στάση του κ. Αναστασιάδη τερματίστηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου. Είχε «διαγράψει» αυτές τις συγχύσεις όταν υπέγραψε, παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, το έγγραφο-πλαίσιο που προτείνει σαφώς μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και περιέχει κρίσιμα θέματα όπως η πολιτική ισότητα, η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και η εκ περιτροπής προεδρία.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της αιωρούμενης στάσης του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο, μαζί με τις τουρκικές Αρχές άρχισε να εκφράζει την άποψη για μία λύση δύο κρατών, διαβιβάζοντας την άποψη αυτή στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ως TDP, θα θέλαμε να δηλώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η πιο λογική και ρεαλιστική λύση στο κυπριακό ζήτημα είναι η ομοσπονδία.

Η ομοσπονδία, ως λύση, είναι μία ιδέα που συμφωνήθηκε από τα μέρη, τα οποία υπέγραψαν πολλές συμφωνίες-πλαίσια με αναφορά σε αυτήν, ενώ βρίσκεται σε αρκετές παραμέτρους του ΟΗΕ.

Κατά τη γνώμη μας, η λύση δύο κρατών δεν είναι δυνατή στην τρέχουσα χρονική περίοδο ή στο άμεσο μέλλον.

Ως Τουρκοκύπριοι, το να επικαλούμαστε σενάρια που δεν έχουν ισχύ στη δεδομένη χρονική περίοδο και να εγκαταλείψουμε την ομοσπονδία, δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν άλλο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση που συνεχίζει να χρησιμοποιεί μονομερώς τα δικαιώματά μας.

Σε τελική ανάλυση, είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση μόνο εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν πραγματικά λύση και επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Το αντίθετο σενάριο, θα τροφοδοτήσει το status-quo και θα προκαλέσει εντάσεις, όπως συνέβη με τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα για όλους όσοι ζουν στο νησί.

Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι ως TDP το επισημάναμε από την αρχή ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι ένας τομέας συνεργασίας και όχι έντασης.

Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, που ακολουθεί μονομερή βήματα σε αυτό το θέμα, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μόνο την έντονη δυσαρέσκεια. Επιμένουν σε αυτήν την άδικη στάση, καθώς δεν έχουν θετική απάντηση στην πρόταση του κ. Ακιντζί σχετικά με το μοίρασμα των εσόδων, που υποδηλώνει την κατανόηση μίας εταιρικής σχέσης.

Δεδομένου ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στα οφέλη που θα προέρχονται από το φυσικό αέριο, πρέπει να ασκηθεί δράση για την εξεύρεση κοινού εδάφους. Η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας είναι μία πιο λογική λύση, καθώς είναι πιο οικονομική αλλά και βιώσιμη.

Η επιλογή να φθάσει ο αγωγός στην Ευρώπη μέσω του Ισραήλ, του νοτίου τμήματος της Κύπρου και στη συνέχεια μέσω της Κρήτης στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι ένα δαπανηρότερο και χρονοβόρο έργο.

Αυτό το ζήτημα-αγκάθι αποδεικνύει την αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού.

ekdilwsidiamartiriastk

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε η νεολαία;

Η πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του νησιού μέσω της δράσης της αποδεικνύει ότι επιθυμεί λύση που να είναι προσιτή στο διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, εκφράζουν μία επιθυμία για τη δημιουργία μίας πιο δημοκρατικής κοινωνίας, που να έχει καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ειδικά οι νέοι που συμμετέχουν ενεργά για την επίτευξη αυτού του σκοπού, μας δίνουν την ελπίδα και τη δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Εξακολουθούμε να θυμόμαστε τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, διατηρώντας στην κορυφή της λίστας τις κινητοποιήσεις που έγιναν κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.

Πιστεύω ακράδαντα στη νεολαία, που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για το μέλλον αυτού του νησιού και θεωρώ ότι θα κυριαρχήσει στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν με το δυναμισμό, τις ιδέες και τη θέλησή της.

Η προσδοκία μας από τη νεολαία και στις δύο κοινότητες είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για να ενεργήσουν μαζί για την ειρήνη και το κοινό μέλλον, για να ενθαρρύνουν τις ηγεσίες τους και τις διεθνείς δυνάμεις να κάνουν βήματα για την επίτευξη καλύτερων ημερών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η νεολαία είναι το μέλλον και το μέλλον ανήκει στη νεολαία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.