Πρόεδρος της διχοτόμησης

Του Στέφανου Στεφάνου*

 

∆εν χρειαζόταν να αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος ότι ο Πρόεδρος συζητά για λύση δύο κρατών. Ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για λύση δύο κρατών σε πολλούς εντός και εκτός Κύπρου, γι’ αυτό και το προεδρικό δεν µπορεί τώρα να συµµαζέψει το θέµα, όση βοήθεια κι αν έχει από επικοινωνιολόγους και µεγάλο αριθµό ΜΜΕ.

Και δεν ήταν µόνο το τι έλεγε στους συνοµιλητές του ο Ν. Αναστασιάδης. Ήταν και το τι έκανε ή δεν έκανε, τόσο κατά τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά όσο και κατά την περίοδο µετά την αποτυχία της διάσκεψης. Ο Ν. Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων αναλαµβάνοντας συγκεκριµένες πρωτοβουλίες, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Με την πολιτική που εφάρµοσε βραχυκύκλωσε και περιέπλεξε την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων αντί να τη διευκολύνει.

Από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν η πολιτική του Ν. Αναστασιάδη χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις που υπέσκαψαν την αξιοπιστία τόσο του ιδίου όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ενώ δήλωνε πως αποδέχεται τη θέση των Ηνωµένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που διακόπηκαν µε τη διαφύλαξη των συγκλίσεων, ο Ν. Αναστασιάδης πρόταξε «νέες ιδέες» οι οποίες ακύρωναν σηµαντικές συγκλίσεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η αναδίπλωσή του στο θέµα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσµατικής συµµετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Ν. Αναστασιάδης αρχικά συµφώνησε µε τη µία τουρκοκυπριακή ψήφο στο Υπουργικό Συµβούλιο και ακολούθως µετάνιωσε! Και αυτό ενώ γνώριζε πως η Τουρκία έθετε ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα προκειµένου να δεσµευτεί και επίσηµα για άµεσο τερµατισµό της Συνθήκης Εγγύησης και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων.

Ο Ν. Αναστασιάδης µετάνιωσε και για άλλες συγκλίσεις και τις απέσυρε. Μετάνιωσε για το πολίτευµα που ενώ συµφωνήθηκε ότι θα είναι προεδρικό, ακολούθως ζήτησε κοινοβουλευτικό σύστηµα. Μετάνιωσε για την αναλογία 4:1 στις πολιτογραφήσεις και µετά… µετάνιωσε για το αρχικό του µετάνιωµα, αλλά πλέον ήταν αργά αφού η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την επαναφορά της. Τέτοιες παλινωδίες και αντιφάσεις κόστισαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, µε αποτέλεσµα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να καταγράφει σε Εκθέσεις του ότι δεν έχει πειστεί για την πολιτική βούληση των δύο πλευρών προκειµένου να αναλάβει πρωτοβουλία αναζωογόνησης των διαπραγµατεύσεων.

Η πολιτική του Ν. Αναστασιάδη αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στους πολίτες σχετικά µε τη δυνατότητα αντιµετώπισης των προκλήσεων της Τουρκίας. Αφού εργαλειοποίησε τις παρανοµίες της Τουρκίας για να δηµιουργήσει άλλοθι για την απραξία του στο Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης αναζήτησε υποκατάστατα της λύσης αντί να εργαστεί γι’ αυτήν.

Πρώτο υποκατάστατο έγιναν οι τριµερείς και τετραµερείς συναντήσεις, µε τις οποίες οι κυβερνώντες ισχυρίζονταν ότι «θωρακίζουν την ΑΟΖ µας» και «βοηθούν στην υλοποίηση του ενεργειακού µας προγράµµατος». Παρά τις επικοινωνιακές φιέστες που έστηναν κάθε φορά οι κυβερνώντες, η αδυναµία να αντιµετωπιστούν οι παρανοµίες της Τουρκίας τούς χάλασαν τη… σούπα των ψευδαισθήσεων. Όταν η ψευδαίσθηση της «θωράκισης της ΑΟΖ» κονιορτοποιήθηκε από τις πειρατικές συµπεριφορές της Τουρκίας, ο Ν. Αναστασιάδης σήκωσε το φλάµπουρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που θα έκαναν την Τουρκία να πονέσει. Κι εδώ ο Ν. Αναστασιάδης γνώρισε την αποκαθήλωση σε σηµείο που υποχρεώθηκε δηµόσια να (ψιλο)παραπονεθεί για τη στάση της Γερµανίας και προσωπικά της Μέρκελ.

Μ’ αυτά κι αυτά ο χρόνος παρήλθε και η Τουρκία, εκµεταλλευόµενη το παρατεταµένο αδιέξοδο και την απενοχοποίησή της από τον διεθνή παράγοντα, δηµιούργησε νέα σοβαρά τετελεσµένα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου. Αποκορύφωµα αποτέλεσε η ανάδειξη του διχοτοµιστή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας που επιβάρυνε ακόµα περισσότερο την κατάσταση.

Ο Τατάρ, ενθαρρυµένος από την Τουρκία, επίσηµα πλέον θέτει θέµα λύσης δύο κρατών. Ενόψει αυτής της κατάστασης ο Ν. Αναστασιάδης θυµήθηκε εκ του ασφαλούς τη δικοινοτική, διζωνική οµοσπονδία. Ο χρόνος όµως δεν γυρίζει πίσω. Η Ιστορία δεν γράφεται µε ατάκες, αλλά µε γεγονότα. Κι αυτά δακτυλοδείχνουν τη µονιµοποίηση της διχοτόµησης επί των ηµερών του Ν. Αναστασιάδη…

*Βουλευτής Λευκωσίας, εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy