Πρόεδρος τουρκικής εθνοσυνέλευσης: Εργαζόμαστε σκληρά για αναγνώριση της «τδβκ»

Η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να γίνει το ψευδοκράτος γνωστό και σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ σε συνάντησή του με τον ‘πρόεδρο’ της ‘βουλής’, Ζορλού Τορέ, στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι εργάζονται σκληρά για να καταστήσουν «την ‘τδβκ’ ένα γνωστό και σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας που μπορεί να σταθεί στα πόδια της από κάθε άποψη». «Υποστηρίζουμε το όραμα της λύσης δύο κρατών που προτάθηκε από τον ‘πρόεδρο’ Ερσίν Τατάρ”.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν αφού καταγραφούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του ‘τ/κ λαού’».

Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι «η συμμετοχή της ‘τδβκ’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με το συνταγματικό όνομα ‘Μέλος Παρατηρητής’ είναι μια σημαντική αρχή». «Υποστηρίζουμε επίσης σθεναρά τη συμμετοχή της ‘τδβκ’ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ζορλού Τορέ ανέφερε ότι «υπάρχουν βαθιές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ‘τδβκ’» και ότι «με την προσθήκη της γαλάζιας πατρίδας, το Κυπριακό, η εθνική υπόθεση, πήρε μια ευρύτερη διάσταση».

Ο Ζορλού Τορέ είπε πως «εάν το τουρκικό έθνος είναι ισχυρό, εάν η Τουρκία είναι ισχυρή, ο ’τ/κ λαός’ θα ωφεληθεί σίγουρα από αυτό. Το κράτος μας και το έθνος μας είναι ισχυρά. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο και είμαστε υπό ασφάλεια. Η ελευθερία μας είναι πλήρης, η ασφάλειά μας είναι πλήρης. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει κράτος σήμερα. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό».

Ο Ζορλού Τορέ είπε ότι «εάν η κρατική ύπαρξη της ‘τδβκ’ γίνει αποδεκτή από τους Έλληνες, μπορεί να αναζητηθεί μια λύση που θα βασίζεται στην κυριαρχία των δύο κρατών, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ‘συνεταιρισμός’ εάν συνεχιστούν προσεγγίσεις όπως ‘να αρθούν οι εγγυήσεις’».

Ο Ζορλού Τορέ μαζί με την ‘αντιπροσωπεία’ του συμμετείχαν στη 13η Γενική Συνέλευση της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (AΚΣ), στην Αττάλεια, όπου συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 27 χώρες μετά από πρόσκληση του Μουσταφά Σεντόπ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.