Πρόεδρος Βουλής: «Θέλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία»

Παραδέχτηκε παθογένειες και ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική

 

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία», δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του Σώματος για την κοινοβουλευτική περίοδο 2021-2022, προσθέτοντας ότι «ας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια και πώς επικοινωνούμε καλύτερα με τους πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε».

Η κα Δημητρίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πόθεν Έσχες, σημειώνοντας ότι βελτιώνεται το πλαίσιο, καθώς υπάρχει αναγνώριση ότι δεν είναι πρακτικό, δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς του και δεν δίνει τη σωστή εικόνα. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί σωστό πλαίσιο για διαφάνεια και λογοδοσία.

Ακόμη, παραδέχτηκε τις παθογένειες που πολλές φορές αδικούν βουλευτές και είπε ότι μελετώνται τρόποι για τη σωστή παρουσία όλων σε επιτροπές και στην ολομέλεια. Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας που συστάθηκε, πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για αναβάθμιση του πολιτικού λόγου.

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα των Προεδρικών είπε ότι η Βουλή θα διαχειριστεί το όποιο αποτέλεσμα «γιατί έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί. Θα συνεργαστούμε», πρόσθεσε, «με την όποια κυβέρνηση επιλέξουν οι πολίτες όπως είναι ο ρόλος μας».

Όσον αφορά τον απολογισμό του έργου της Βουλής, η Α. Δημητρίου είπε ότι κατά την περίοδο 2021-2022 έγιναν 742 συνεδριάσεις, κατατέθηκαν 218 νομοσχέδια, 104 κανονισμοί και 247 προτάσεις νόμου. Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθήθηκαν και τα νομοθετήματα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, σημείωσε ότι έγιναν μεγάλα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, τους whistleblowers, το lobbying και τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΟΑΣΕ στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην προτεραιότητες της Βουλής και ιδιαίτερα τη διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, την πρόταση νόμου για ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής αυτονομίας της Βουλής, τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, τα νομοθετήματα για τον εκφοβισμό και τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, όπως γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και γίνονται προσπάθειες για βελτιώσεις στο μέτρο του δυνατού, έως ότου παρθεί απόφαση για το νέο κτίριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy