Προειδοποιεί ο Κ. Ιωάννου: «Θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση…»

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί να ξεφύγει δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς για τον αυξημένο αριθμό νοσηλειών ασθενών με COVID-19.

Σε δηλώσεις του μετά τον εμβολιασμό μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα το πρωί, με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, και ερωτηθείς τι γίνεται με την κατάσταση στα νοσηλευτήρια και εάν τελικά δεν θα υπάρξουν χαλαρώσεις αλλά αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει και του Πάσχα, ο κ. Ιωάννου είπε πως “εμείς εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τον κόσμο να συνεργαστεί μαζί μας, τηρώντας τα μέτρα, διότι η κατάσταση ήταν και είναι εύθραυστη”.

“Βλέπουμε δυστυχώς, όπως είχαμε πει και πριν δυο εβδομάδες, μιαν αύξηση της θετικότητας. Είναι ανησυχητική. Αυτή η αύξηση της θετικότητας των κρουσμάτων έχει ως επακόλουθο την αύξηση στις νοσηλείες και στις εντατικές. Δεν έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Και είναι πολύ εύκολο, και μπορεί να είναι θέμα ημερών, και είναι αυτό που λέμε συνέχεια, η κατάσταση να ξεφύγει”, σημείωσε.

Άρα είναι σημαντικό και προτρέπουμε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να τηρεί τα πρωτόκολλα ανέφερε, προσθέτοντας πως “στην παρούσα φάση βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης. Αυτό φαίνεται και από την ιχνηλάτηση, την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από την ιχνηλάτηση, ο κόσμος δεν δηλώνει τις επαφές του, δεν περιορίζονται”.

“Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα. Όλη η Ευρώπη βιώνει ένα τρίτο, κάποιες χώρες ένα τέταρτο κύμα.
Μας έμειναν ένα με δυο μήνες μέχρι να αποκτήσουμε την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη και πρέπει να κάνουμε υπομονή”, είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως “το κλειδί είναι ο εμβολιασμός και όχι τα εμβόλια. Είναι ο εμβολιασμός που σώζει ζωές, είναι ο
εμβολιασμός που αποτρέπει και μας προστατεύει από σοβαρή πάθηση. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στους επιστήμονες της χώρας μας που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας. Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή”

“Προτρέπουμε τον κόσμο να προσέλθει να εμβολιαστεί. Δεν έχει σημασία με ποιό εμβόλιο. Σημασία έχει ο εμβολιασμός. Ήδη αυτές τις μέρες θα ξεπεράσουμε τα 200 χιλιάδες εμβόλια, και στόχος μας είναι να φτάσουμε στην πολυπόθητη εμβολιαστική κάλυψη σύντομα ούτως ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, να πάρουμε εν ολίγοις τις ζωές πίσω στα χέρια μας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε φθάνουμε σε αυτό το στόχο, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τέλη Μαϊου θα αποκτήσουμε την απαραίτητη ανοσία, όχι συνολική ανοσία, αλλά μιαν ανοσία η οποία θα μας επιτρέψει να προβούμε και σε περαιτέρω χαλαρώσεις και να φτάσουμε σε μια κανονικότητα.

Στην ανοσία της αγέλης, δηλαδή το 70%, αναμένουμε να φτάσουμε τέλος Ιουνίου με τις δόσεις που έχουμε συμφωνήσει να παραλάβουμε, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που παρουσίασε και σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν είναι της αρμοδιότητάς του και πως αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο Υφυπουργός Καινοτομίας.

Κληθείς να πει πόσον επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα η αναστολή των παραδόσεων της Johnson and Johnson, απάντησε:
“Πολύ λίγο διότι οι συνολικές δόσεις της Johnson and Johnson που θα παίρναμε μέχρι τον Ιούνη ήταν 50 χιλιάδες. Η αναστολή είναι προσωρινή, είναι μέτρο που πήρε η ίδια η εταιρεία μέχρι να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εάν είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του όπως αποφάνθηκε για τα υπόλοιπα”.

Αναμένουμε την τελική γνωμοδότηση την ερχόμενη εβδομάδα και θα προχωρήσουμε. Αλλά δεν μας επηρεάζει ουσιαστικά εμάς σαν Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy