Προειδοποιεί ότι η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια στο ρεύμα η Κομισιόν

Κομισιόν προς Κύπρο: Είτε αλλάζετε είτε βουλιάζετε

 

Εκ βάθρων αλλαγή της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τομέα της ενέργειας, ζητά επιτακτικά η Κομισιόν σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (σ.σ.: συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο των ευρημάτων του Εαρινού Εξαμήνου 2022).

Στην έκθεση αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου έχει χρεοκοπήσει, αφού επισημαίνεται ότι αυτό βασίζεται κυρίως σε τρεις τομείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ.: τουρισμός, υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με εταιρείες ειδικού σκοπού και κατασκευές οι οποίες «επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους της χώρας και θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τουριστικού τομέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά). Επισημαίνεται μάλιστα ότι η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξαν πως «η (κυπριακή) οικονομία είναι ευάλωτη σε κραδασμούς» και τονίζεται επί λέξει ότι: «Η διαφοροποίηση της οικονομίας και η διασφάλιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητάς της είναι ζωτικής σημασίας» για τη χώρα. Υποδεικνύεται επίσης ότι «είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί πως η μελλοντική ανάπτυξη θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και θα φθάνει σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας μέσω δράσεων που προάγουν την κοινωνική ανθεκτικότητα».


Η Κομισιόν κάνει αναφορά και στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες, τον οποίο χαρακτηρίζει «προκλητικό» για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ζητά επίσης στροφή της οικονομίας «σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως η τεχνολογία επικοινωνιών και πληροφορικής, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υγεία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η γεωργία και η έρευνα και ανάπτυξη». Τονίζεται επίσης ότι είναι αδήριτη ανάγκη η «μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία», η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της εξάρτησης σε πετρέλαιο, αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης απορριμμάτων και μείωση των ρύπων.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στον τομέα της ενέργειας, με την Κομισιόν να υποδεικνύει με νόημα ότι «η Κύπρος έχει μία από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας […] συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων […] και έχει πολύ υψηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας (20,9% σε σύγκριση με 8,2% στην ΕΕ)». Επισημαίνεται επίσης ότι την ίδια ώρα «η χώρα διαθέτει τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες, ιδιαίτερα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας», στέλνοντας το μήνυμα ότι απαιτείται ριζική αλλαγή της οικονομίας.

Στροφή σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας


Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά στροφή της οικονομίας «σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως η τεχνολογία επικοινωνιών και πληροφορικής, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υγεία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η γεωργία και η έρευνα και ανάπτυξη». Τονίζεται επίσης ότι είναι αδήριτη ανάγκη η «μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία», η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της εξάρτησης σε πετρέλαιο, αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης απορριμμάτων και μείωση των ρύπων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.