Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας απευθύνθηκε προς τους διαιτητές και τους υπέδειξε πως, “με την απόδοση τους, θα πρέπει να αναγκάσουν την ηγεσία της ΚΟΠ να μην προχωρήσει στην κλήση ξένων διαιτητών για αγώνες της Β’ φάσης του Πρωταθλήματος”.

«Η δική σας απόδοση, θα κρίνει εάν θα ακούσουμε ή όχι τις προτροπές που γίνονται για να καλέσουμε ξένους διαιτητές. Βοηθήστε μας, για να μην αναγκαστούμε εξ αντικειμένου να λάβουμε μέτρα που μπορούν να εκληφθούν και ως προσβολή για την Κυπριακή διαιτησία», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “σε αντίθεση με τα Σωματεία που μπορούν να ενισχύσουν τις ομάδες τους τον Ιανουάριο με μεταγραφές,  εμείς, θα πρέπει να πορευθούμε με την ομάδα που έχουμε, την οποία εμπιστευόμαστε, προσβλέποντας πως θα παρουσιάσει βελτίωση, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την ποδοσφαιρική χρονιά» .

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, χαιρέτισε το πρωί την έναρξη των εργασιών του Ενδιάμεσου Σεμιναρίου διαιτησίας για διαιτητές και βοηθούς διαιτητές Κατηγορίας Elite.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, στο πλαίσιο της σύντομης ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, ενημέρωσε τους Διαιτητές για  αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής που αφορούν τον τομέα της διαιτησίας.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta, θα εφαρμοστεί το μέτρο της διπλής βαθμολόγησης. Η βαθμολογία του Κύπριου παρατηρητή, θα συγκρίνεται με τη βαθμολογία του Τμήματος Παρατηρητών της UEFA (UEFA Referee Observer), στο οποίο θα αποστέλλονται οι αγώνες για αξιολόγηση.

Το μέτρο της διπλής αξιολόγησης, θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον κ. Κούμα και σε αγώνες του Πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας, ενώ παράλληλα, σε αγώνες της Β’ Κατηγορίας, θα εφαρμοστεί και το μέτρο των διπλών παρατηρητών.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ προανήγγειλε τη σύσταση ομάδας αποτελούμενης από εγνωσμένης αξίας ξένους, πρώην διεθνείς διαιτητές οι οποίοι θα αναλάβουν την παρακολούθηση και την καθοδήγηση νεαρών, εξελίξιμων διαιτητών προκειμένου να τους προετοιμάσουν για την άνοδο τους στην Κατηγορία Elite.

Ανέφερε επίσης πως γίνονται προσπάθειες από την Ομοσπονδία για να εισαχθεί το VAR στο Πρωτάθλημα μας το συντομότερο δυνατό.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, ανέφερε πως η Ομοσπονδία στηρίζει τη διαιτησία, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας μέχρι τον τελευταίο διαιτητή, “σε περίπτωση που παρατηρηθεί οτιδήποτε μεμπτό, η ΚΟΠ θα είναι αμείλικτη”.

Τα δικά του μηνύματα προς τους διαιτητές, έστειλε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας Μπερτράντ Λαγιέκ, μιλώντας προς τους διαιτητές στο Ενδιάμεσο Σεμινάριο Διαιτησίας.

«Ανέλαβα την προεδρία της Κυπριακής διαιτησίας πριν από έξι μήνες και σήμερα, η αποφασιστικότητα μου για βελτίωση της διαιτησίας είναι ακόμη πιο δυνατή. Γίνεται καθημερινή προσπάθεια για να πετύχουμε τη βελτίωση και είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε την στήριξη της Ομοσπονδίας και κυρίως του Προέδρου. Για να πετύχουμε βελτίωση, πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Για να είστε κορυφαίοι διαιτητές, χρειάζεται προσωπικότητα και ηγετικές ικανότητες στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά είναι βασικά συστατικά τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσετε σκληρά για να βελτιώσετε», είπε ο κ. Λαγιέκ..

Αναφέρθηκε επίσης στον καταρτισμό του καταλόγου των διαιτητών αλλά και τα πλάνα του για το μέλλον.

«Αποφασίσαμε κάποιες ανακατατάξεις στις Κατηγορίες των διαιτητών πριν λίγες εβδομάδες.  Είναι δική μου ευθύνη και απόφαση όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει. Είμαι εδώ για να παίρνω αποφάσεις και να αλλάξω την κατάσταση στη διαιτησία προς το καλύτερο. Για να το πετύχω, χρειάζονται καμιά φορά τολμηρές αποφάσεις και είμαι έτοιμος να προχωρήσω με αυτές», είπε ο κ. Λαγιέκ.

Προανήγγειλε, παράλληλα, μείωση του αριθμού των διαιτητών Κατηγορίας Premier, προκειμένου, οι διαιτητές που θα μείνουν στους καταλόγους, να σφυρίζουν περισσότερους αγώνες και να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία.

Μιλώντας για το VAR, ο κ. Λαγιέκ είπε: «Σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η πρακτική εξάσκηση. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαιτησία και το ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Πρέπει να το στηρίξουμε όλοι. Πρέπει να βάλουμε όλη μας την ενέργεια για να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό», ενώ απευθυνόμενος προς τους διαιτητές, είπε: «Περιμένω πολύ περισσότερα από εσάς. Μπορεί να γίνω ο καλύτερος θαυμαστής σας, αν το αξίζετε. Αν δεν το αξίζετε, δεν θα διστάσω να πάρω σκληρές αποφάσεις».