Προειδοποίηση ΔΝΤ προς βρετανική Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις περικοπές φόρων

Δήλωση με την οποία καλεί τη βρετανική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλάνο που έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει στα τέλη Νοεμβρίου ώστε «να εξετάσει τρόπους να παράσχει στήριξη η οποία θα είναι πιο στοχευμένη και να επανεκτιμήσει τα φορολογικά μέτρα, ιδίως εκείνα που ωφελούν όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα», εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε μία σπάνια προειδοποίηση τέτοιας φύσης προς χώρα μέλος του G7 ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον σημειώνει ότι «παρακολουθεί στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδιαλέγεται με τις αρχές».

Προσθέτει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.

Το φάσμα της υποβάθμισης της βρετανικής οικονομίας ήγειρε εξάλλου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χαρακτηρίζοντας τον μίνι προϋπολογισμό του κ. Κουάρτενγκ «πιστωτικά αρνητικό».

Η ανησυχία του ΔΝΤ, όπως και των χρηματαγορών που έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποτίμηση τη στερλίνα, είναι πως η χρηματοδότηση των μαζικών περικοπών φόρων μέσω δανεισμού θα «κλονίσει τα δημόσια οικονομικά» της Βρετανίας.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι αυτές οι περικοπές φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών θα οδηγήσουν σε «δομικά υψηλότερα ελλείμματα», επισημαίνοντας το «σοκ εμπιστοσύνης» που έχουν προκαλέσει τα μέτρα στις αγορές. Παράλληλα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι δεν αναμένει ανάκτηση της πλήρους δυναμικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έως το 2026 και μείωσε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο λόρδος Φροστ, πρώην Υφυπουργός Brexit και στενός σύμμαχος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, δήλωσε στην Telegraph ότι με τις εξαιρετικά συμβατικές οικονομικές πολιτικές που έχει ακολουθήσει με συνέπεια το ΔΝΤ, έχει οδηγήσει σε χρόνια αργής ανάπτυξης και ασθενούς παραγωγικότητας. «Η μόνη οδός προς τα εμπρός για τη Βρετανία είναι χαμηλοί φόροι, συγκράτηση στις δαπάνες και σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κουάρτενγκ την Τρίτη υπερασπίστηκε την κίνηση μείωσης φόρων και κατάργησης του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος του 45% λέγοντας σε τηλεδιάσκεψη με Συντηρητικούς βουλευτές ότι ήταν η σωστή απόφαση παρά την κριτική.

Το ΔΝΤ επέκρινε ιδιαίτερα την κατάργηση του υψηλού συντελεστή φορολογίας καλώντας σε επανεξέταση και προειδοποιώντας πως τα μη στοχευμένα μέτρα απειλούν με περαιτέρω υποδαύλιση του πληθωρισμού. «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δε συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», αναφέρει η δήλωση του Ταμείου.

Το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απάντηση λέγοντας ότι η νέα Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές ενέργειας που έχουν προκαλέσει οι παράνομες ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο που θα παρουσιάσει στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Κουάρτενγκ θα δώσει λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ανησυχία για τα στεγαστικά δάνεια στη Βρετανία εν αναμονή «σημαντικών» αυξήσεων στα επιτόκια

Μία «σημαντική απάντηση νομισματικής πολιτικής», δηλαδή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προανήγγειλε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των χρηματοδοτούμενων με κρατικό δανεισμό περικοπών φόρων και βοηθημάτων για την ενεργειακή ακρίβεια που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ στον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής, ο κ. Πιλ είπε: «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως όλα αυτά θα απαιτήσουν μία σημαντική απάντηση νομισματικής πολιτικής. Ας περιοριστώ σε αυτό».

Ο γνωστός οικονομολόγος, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής, έκανε επίσης λόγο για «καιρούς με προκλήσεις» ως προς την υλοποίηση της εντολής που έχει η Τράπεζα να συγκρατεί τον πληθωρισμό στο 2%.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν απόλυτη κατανόηση της εντολής τους και θα εργαστούν για την υλοποίησή της.

Οι οικονομικοί αναλυτές στη Βρετανία προβλέπουν αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Τράπεζας της Αγγλίας σε 6%-6,25% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους από το 2,25% που βρίσκεται από την προπερασμένη εβδομάδα.

Τα μέτρα του κ. Κουάρτενγκ οδήγησαν σε σημαντική υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και έναντι σχεδόν κάθε άλλου νομίσματος στις διεθνείς χρηματαγορές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί στην ασυνήθιστη κίνηση έκδοσης δήλωσης με την οποία διαβεβαίωνε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και πως θα αποτιμήσει τα δεδομένα στην επόμενη συνεδρίαση αναφορικά με τα επιτόκια.

Πάντως η προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων έχει προκαλέσει αναστάτωση στη στεγαστική αγορά της χώρας. Δέκα τράπεζες απέσυραν έστω προσωρινά το προηγούμενο διήμερο κάποια πακέτα στεγαστικών δανείων για νέους πελάτες, ενώ ήδη τα προσφερόμενα επιτόκια έχουν αυξηθεί. Μεταξύ των τραπεζών αυτών και οι μεγάλες τράπεζες HSBC, Santander, Lloyds και Nationwide.

Η εταιρεία Moneyfacts κατέγραψε το πρωί της Τετάρτης 2.661 διαθέσιμα στεγαστικά πακέτα από τις βρετανικές τράπεζες, έναντι 3.596 την Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση διαθέσιμων πακέτων στεγαστικών δανείων σε μία ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία αποτυπώνουν την ανησυχία πολιτών που γράφουν ότι τα αυξημένα επιτόκια θα τους υποχρεώσουν ίσως ακόμα και να πουλήσουν τα σπίτια τους, διότι δε θα μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που είτε έχουν στεγαστικά δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο είτε φτάνουν στη λήξη του υπάρχοντος στεγαστικού συμβολαίου τους με την τράπεζά τους.

Άλλοι εκφράζουν ανησυχία ότι θα χάσουν τα σπίτια τους ή ότι για να καλύπτουν τις αυξημένες δόσεις του στεγαστικού δανείου δε θα έχουν για τα προς το ζην, ενώ μεγάλη είναι η απογοήτευση πολιτών που ονειρεύονταν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Την ανησυχία για τα αυξημένα κόστη για τα νοικοκυριά επιτείνουν οι σταθερά υψηλές τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων για το Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 10,6% από 9,3% τον Αύγουστο, δηλαδή στο υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Ο επιμέρους πληθωρισμός για τα νωπά τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 12,1% τον τρέχοντα μήνα, από 10,5% τον Αύγουστο.

Συνολικά ο πληθωρισμός στις τιμές καταστημάτων αυξήθηκε σε 5,7% από 5,1% τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αυτή την περίοδο στο 9,9%.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.