Προειδοποίηση ΗΠΑ για αποφυγή ταξιδιών στην Ουκρανία και επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους για τη Β. Κορέα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν, ότι αντιμετωπίζουν έναν “πολύ πραγματικό κίνδυνο” να αιχμαλωτιστούν ή και να πεθάνουν, καθώς η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να οργανώσει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

“Μπορεί να κινδυνεύσουν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις και ίσως να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης”, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα νέες οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση Αμερικανών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων ότι η Πιονγκγιάγκ χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημά της (ICBM) σε δύο πρόσφατες δοκιμές.

Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, στοχεύουν δύο Ρώσους πολίτες και τρεις ρωσικές οντότητες, που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τη Βόρεια Κορέα στις δύο πρόσφατες δοκιμές της, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως δοκιμές εκτόξευσης δορυφόρου.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται εν μέσω ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί σύντομα να συνεχίσει τις απειλές για να επαναλάβει πλήρεις δοκιμές των ICBM μεγάλου βεληνεκούς και των πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα “συνεχίζει να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια”, δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον, που διευκρινίζει ότι οι κυρώσεις αυτές “απαντούν σε αυτή την απειλή στοχεύοντας ένα δίκτυο ατόμων και οντοτήτων που έχουν τη βάση τους στη Ρωσία, συνεργών γιατί βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να προμηθευτεί συστατικά για τα παράνομα βαλλιστικά πυραυλικά της συστήματα”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy