Προειδοποιητική επιστολή σε Κύπρο και 4 άλλες χώρες για παράλειψη ενημέρωσης Κομισιόν για μεταφορά Οδηγιών για το περιβάλλον στο εθνικό δίκαιο

Προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία για τη μη κοινοποίηση όποιων μέτρων για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο τριών οδηγιών στον τομέα του περιβάλλοντος έστειλε η Κομισιόν σήμερα με ανακοίνωση την Τρίτη.

Όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γιανς, έχει αποφασιστεί πως στο εξής η Κομισιόν θα ενημερώνει ειδικά για τις περιπτώσεις παραβιάσεων που προκύπτουν όχι από τη λανθασμένη ή ελλειπή μεταφορά κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, αλλά από την μη ενημέρωση της Κομισιόν για τη λήψη των όποιων μέτρων.

Οι τρεις οδηγίες αφορούν ανταλλακτικά που ανακτώνται από ιατροτεχνολογικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται για την επισκευή ή την αναβάθμισή τους (Οδηγία (ΕΕ) 2021/1978), πλαστικά κατασκευαστικά στοιχεία πηνίων σε συσκευές απεικόνισης με μαγνητικό συντονισμό (MRI) (Οδηγία (ΕΕ) 2021/1979) και για την ανάλυση ανθρώπινων σωματικών υγρών και/ή υγρών αιμοκάθαρσης (Οδηγία (ΕΕ) 2021/1980 σχετικά με ιοντοεπιλεκτικά ηλεκτρόδια)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή αποφάσισε όπως, πέρα από τις διαδικασίες επί παραβάσει που ανακοινώνει τακτικά με την τελευταία να έχει δημοσιοποιηθεί στις 19 Μαΐου, προχωρήσει σε ανακοίνωση ενός κύκλου «παραβάσεων μη κοινοποίησης».

Ειδικότερα, η Κομισιόν αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα κράτη μέλη που δεν ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία οδηγιών της ΕΕ, η προθεσμία μεταφοράς των οποίων έληξε πρόσφατα.

Τα πέντε κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα κοινοποιήσει τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά των τριών οδηγιών στην Κομισιόν. Οι τρεις κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίες τροποποιούν την οδηγία 2011/65/ΕΕ, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες που αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία.

Ο περιορισμός που επιβάλλει η οδηγία δεν ισχύει για ορισμένες εξαιρούμενες εφαρμογές, οι οποίες προσαρμόζονται τακτικά στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Οι τρεις οδηγίες τροποποιούν τον κατάλογο εξαιρούμενων εφαρμογών, ώστε να επιτραπεί η χρήση τεσσάρων φθαλικών ενώσεων σε ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τις διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2022. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί περαιτέρω την κατάσταση και, όπου απαιτείται, θα εκδίδει αιτιολογημένες γνώμες, το επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει πριν μια πιθανή προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy