Προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων οι φυσιοθεραπευτές – Κάλεσμα για διαβουλεύσεις από ΟΑΥ

Σε τετράωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις εννέα το πρωί οι φυσιοθεραπευτές ενώ θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους, αν τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν, με ολοήμερη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη.

Αναφέρουν επίσης ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα με την Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη τους διαβίβασε την στήριξή της.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, σύμφωνα με την Πρόεδρο τους, Ειρήνη Ζαννέττου, διαφωνεί με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τις φυσιοθεραπείες. Αυτό που ζητούν είναι ο σωστός υπολογισμός των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Ζαννέττου είπε ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε στον ΟΑΥ και του το αποδείξαμε, ότι ο προϋπολογισμός που υπολογίστηκε όταν ενταχθήκαμε στο σύστημα, τέλος του 2020, δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για φυσιοθεραπεία. Κάναμε ολόκληρο αγώνα πέρσι για να φθάσει τέλος του χρόνου και να παραδεχθεί ο ΟΑΥ ότι έκανε λάθος, να έρθει να μας δώσει ένα ποσό αναδρομικά και να έρθει να μας δώσει ένα καινούργιο προϋπολογισμό στην φυσιοθεραπεία για το 2023».

Από τον Δεκέμβριο τους λέμε, συνέχισε, ότι τα χρήματα που δίνονται δεν είναι προς τους φυσιοθεραπευτές αλλά στους δικαιούχους για να κάνουν φυσιοθεραπεία ενώ ο αριθμός των μονάδων που υπολογίζεται από τον Οργανισμό ότι είναι οι ανάγκες του κόσμου, πραγματικά είναι «μη ρεαλιστικός».

Η κ. Ζαννέτου είπε ότι άρχισε να διαφαίνεται από τον Ιανουάριο ότι παρόλο που μπήκαν κάποια εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, οι ανάγκες του κόσμου ήταν πολύ περισσότερες.

Σημείωσε ότι ο Σύλλογος προσέλαβε επιδημιολόγο που προέβη σε έρευνα και το ότι απέδειξαν στον ΟΑΥ ότι ο τρόπος που βλέπει το όλο ζήτημα είναι «λανθασμένος».

Προχωρά μήνας με τον μήνα, συνέχισε η κ. Ζαννέττου, και ο όγκος της δουλειάς της φυσιοθεραπείας αυξάνεται ενώ ο ΟΑΥ μειώνει την τιμή της μονάδας μας.

«Επικαλούνται ότι είναι ύποπτος ο όγκος της δουλειάς, πως γίνονται καταχρήσεις. Οι φυσιοθεραπευτές δεν έχουν να κάνουν με την συνταγογράφηση αλλά έχουν να κάνουν με παραπομπές που φθάνουν από ειδικούς. Εμείς θέλουμε τον σεβασμό του ΟΑΥ, θέλουμε να είμαστε συνεργάτες του και δεν ζητιανεύουμε ούτε ζητάμε κάτι παράλογο», πρόσθεσε.

Από πλευράς της, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη είχε συνάντηση χθες με τους φυσιοθεραπευτές.

«Είχαμε συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, μας άκουσε με σοβαρότητα και το πρωί σήμερα, πήρε για να μας πει ότι έκανε τρομερή προσπάθεια με τον ΟΑΥ, ότι προβληματίζεται για την στάση του ΟΑΥ και η ίδια κι ότι είναι με το μέρος μας κι ότι θεωρεί τα αιτήματα μας δίκαια», συμπλήρωσε η κ. Ζαννέττου.

Ο ΟΑΥ καλεί φυσιοθεραπευτές σε διαβουλεύσεις για επίλυση προβλημάτων τους

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναμένει τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών να έρθει για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ούτως ώστε να τεθούν κάτω εκείνα τα μέτρα, εκείνες οι προϋποθέσεις για να μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς και σωστά η παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας εντός πλαισίου ΓεΣΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Μόνικα Κυριάκου.

Οι φυσιοθεραπευτές κατέρχονται σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας διαφωνώντας με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για τις φυσιοθεραπείες και ζητώντας «σωστό» υπολογισμό των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων.

Η κ. Κυριάκου είπε ότι «ο Οργανισμός θεωρεί και είναι με αυτό τον γνώμονα που προγραμματίζει τις δράσεις του, ότι η συνεχής αύξηση του προϋπολογισμού της φυσιοθεραπείας χωρίς να υπάρχουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα ελέγξουν τον βαθμό με τον οποίο αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, δεν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η διατήρηση της μονάδας φυσιοθεραπείας».

Από πέρσι μέχρι φέτος, σημείωσε, ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού της φυσιοθεραπείας κατά 4 εκ., κάτι το οποίο δεν φάνηκε να αποτελεί οποιοδήποτε αντιστάθμισμα στην «υπερβολικά υψηλή χρήση» των υπηρεσιών φυσιοθεραπείας από τους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, συνέχισε η κ. Κυριάκου, θεωρούμε ότι δεν μπορεί η λύση του προβλήματος της μείωσης της μονάδας της φυσιοθεραπείας να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού καθ΄ ότι αυτό το έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις πρόσθετες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με χρόνιους ασθενείς, ασθενείς μετά από μεγάλα χειρουργεία μυοσκελετικής φύσεως, κάτι το οποίο θεωρούσαμε ότι είναι δίκαιο να το συνοδεύσουμε με μια αύξηση του προϋπολογισμού από την στιγμή που βάλαμε νέες υπηρεσίες.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, πρέπει να μπουν κάτω κάποια μέτρα, προϋποθέσεις, τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει ο Οργανισμός να εφαρμόζει, αλλά σίγουρα «αν είχε την υποστήριξη και την βοήθεια του Συλλόγου, οι οποίοι είναι πλέον αρμόδιοι αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και είναι πάροχοι των υπηρεσιών θα διευκόλυνε πάρα πολύ την διαδικασία ελέγχου υπηρεσιών».

«Γι αυτό και η πρόσκληση προς τον Σύλλογο είναι ανοικτή εδώ και 2-3 μήνες και ζητούμε όπως συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρούμε τις λύσεις που θα οδηγήσουν στην συγκράτηση της μονάδας φυσιοθεραπείας χωρίς όμως να παρεμποδίζουν και την πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από φυσιοθεραπεία», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy