Προειδοποιούν οι κάτοικοι με οριστικό κλείσιμο του Βασιλικού – Νέα σύσκεψη την Τετάρτη

Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα

 

Το μήνυμα ότι η περιοχή Βασιλικού δεν χωρεί άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια, έστειλαν οι κάτοικοι με χθεσινή τους διαμαρτυρία, η οποία διήρκεσε από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα με αποκλεισμό του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό και των βιομηχανικών περιοχών Βασιλικού, Καλαβασού και Πεντακώμου και με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο φύλαξης ελαστικών στις 11 Ιουνίου.


Την ίδια ώρα, δεν αποκλείουν και πιο δυναμικά μέτρα αφού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων και κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, μιλώντας στον «Άστρα» την Τετάρτη, οι εννέα κοινότητες θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα, λέγοντας ότι ο ίδιος θα προτείνει όπως επιδιωχθεί νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση από το κράτος, τότε θα προειδοποιήσουν για οριστικό κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού. Ο κ. Φωκά σημείωσε ότι το ατύχημα με την πυρκαγιά στα ελαστικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επανέλαβε ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν στην περιοχή άλλα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια. Ακόμα ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι το Ενεργειακό Κέντρο είναι ο χώρος όπου φιλοξενείται όλη η ενέργεια της Κύπρου και σε περίπτωση ατυχήματος θα θρηνήσουμε θύματα και θα παραλύσει η χώρα ενεργειακά.

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Στο μεταξύ, εκτάκτως συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος βρέθηκε χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανέφερε ότι στη συνεδρία θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η διαχειρίστρια εταιρεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά υπάρχουν και θέματα υγείας και ασφάλειας. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες και καταγγελίες για τις οποίες θα ζητήσουν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.


Από την πλευρά του ο πατήρ Πέτρος Παπαπέτρου, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Ψεματισμένου, είπε ότι «ζούμε σε μια πάρα πολύ όμορφη και γραφική περιοχή, έχει όλες τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο βλέπουμε να βιάζεται βάναυσα από όλη αυτή την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη. Λάθη και χειρισμοί του παρελθόντος φαίνεται ότι έδωσαν την εντύπωση ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού είναι αδρανείς και δεν ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα εν μία νυκτί να βλέπουμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορες βιομηχανίες και άλλες υποδομές που είναι ενάντια στην υγεία και στο περιβάλλον».

Αλίμονο, συνέχισε, «κάθε φορά να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα που είναι να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον, να το χαιρόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας και να το παραδώσουμε ασφαλές στα εγγόνια μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.