Προεκλογικές… αυξήσεις χορηγιών προς Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λ/σιας και Αμμ/στου, ανακοίνωσε ο Νουρής

Προεκλογικές…αυξήσεις στις χορηγίες προς τις Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας και Αμμοχώστου, καθώς και παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους πρώην κοινοτάρχες κατεχόμενων Κοινοτήτων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Παράλληλα, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ο κ. Νουρής ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα νομοσχέδια που θα διαλαμβάνουν τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, με τη βασική αρχή ότι οι περιουσίες θα προσφέρονται προς όφελος των προσφύγων, ενώ θα εισάγονται διατάξεις όσον αφορά τις κατηγορίες, όπως οικιστικά, γεωργικούς κλήρους και εμπορικά ακίνητα.

«Έχουμε αποφασίσει σήμερα ότι θα αυξηθεί η χορηγία προς την Ένωση Κατεχομένων Κοινοτήτων Λευκωσίας στις €25.000, αυξημένη κατά €5.000. Στη δε Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, που λάμβανε €10.000 μέχρι σήμερα, θα αποδοθούν πρόσθετες €10.000 συνολικά για να ανέβει στις €20.000 και το 2023 θα προστεθούν άλλες €5.000 για να εξομοιωθεί με την Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Λευκωσίας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως είναι ένας εξορθολογισμός που ήταν διαχρονικό αίτημα της Επιτροπής.

Είπε ακόμη ότι υιοθετήθηκε επίσης το αίτημα για παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης και στους πρώην κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων, στη βάση της απόφασης του 2019 για παραχώρηση μιας μηνιαίας αποζημίωσης και καταβολής 13ης αποζημίωσης στους κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων η οποία ήταν ίση με το 50% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κοινοτάρχες στις ελεύθερες περιοχές.

«Με αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση θα ικανοποιηθούν κατά το μέγιστο 111 κοινοτάρχες που θα έχουν λαμβάνειν αυτό το επίδομα», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

«Θεωρώ ότι με αυτή την υλοποίηση αυτών των συγκεκριμένων θεμάτων και τη συμφωνία φεύγει από την ημερήσια διάταξη ένα θέμα το οποίο ήταν πάντοτε ένα αγκάθι, αν θέλετε, μια τροχοπέδη σε διάφορα θέματα που συζητούσαμε», είπε ο ΥΠΕΣ, υποστηρίζοντας πως για την κυβέρνηση, η  Ένωση Κατεχομένων Κοινοτήτων ένας ξεχωριστός θεσμός με μια ιδιαιτερότητα.

Το Φθινόπωρο στη Βουλή των νομοσχέδιο για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών

Παράλληλα, ο κ. Νουρής είπε πως υλοποιείται η δέσμευση του ΥΠΕΣ σε σχέση με τον εξορθολογισμό «σε αυτή την πολύ μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει στο θέμα διαχείρισης των τ/κ περιουσιών», προσθέτοντας πως η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει ολοκληρωθεί.

«Πέραν από τις μελέτες που είχαν γίνει, έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά νομοσχέδια που είναι στη Νομική Υπηρεσία του κράτους. Θεωρώ ότι εντός Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος», είπε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως και η συμβουλευτική επιτροπή προς τον Υπουργό έχει ενημερωθεί και ότι τα 27 μέλη της «έχουν χαιρετίσει και την πρωτοβουλία και την προσπάθεια και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης».

Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος θα προωθηθεί στη Βουλή «και θέλω να ελπίζω ότι εντός Φθινοπώρου θα γίνει νομοθετική πράξη η αλλαγή της διαδικασίας διαχείρισης των τ/κ περιουσιών στη βάση της πρότασης που το ΥΠΕΣ καταθέτει».

Ανέφερε ακόμη ότι κορωνίδα αυτής της πρότασης είναι ότι οι τ/κ περιουσίες συνεχίζουν να διατίθενται προς όφελος των προσφύγων, προσθέτοντας πως «παρά ταύτα, εισάγονται στις ξεχωριστές κατηγορίες ιδιοκτησιών, στα οικιστικά, στους γεωργικούς κλήρους και στα εμπορικά, συγκεκριμένες διατάξεις που, όπως έχω εξηγήσει τους φίλους της Ένωσης, ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα, τα οποία δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραχώρηση αυτών των ιδιοκτησιών προς τους πρόσφυγες».

Αντικειμενικές δυσκολίες στο θέμα της απώλειας χρήσης

Αναφερόμενος στο θέμα της αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Νουρής είπε πως εξήγησε στην Ένωση «τις πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή κυβερνητική εισήγηση, όπως την είχε περιγράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Για την κυβέρνηση δεν νοείται να μιλούμε για τους πρόσφυγες και η οποιαδήποτε εισήγηση ή λύση προτείνουμε να μην είναι αξιοπρεπής», είπε, προσθέτοντας πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μελετών.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, οι αντικειμενικές δυσκολίες αφορούν σε θέματα εκτίμησης των περιουσιών, θέματα διαχείρισης των περιουσιών και της νομιμότητας, γιατί έκτοτε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και έχουν γίνει πολλές αλλαγές, έχουν γίνει προσφυγές στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, καθώς και το θέμα των συνιδιοκτησιών.

«Όλα αυτά είναι προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόσθετα προβλήματα στο ενδεχόμενο λύσης και είναι αυτά που σήμερα εμποδίζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τελική της εισήγηση», είπε ο ΥΠΕΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιουσίες στα κατεχόμενα που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Κτηματολόγιο, ο κ. Νουρής είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό μη εγγεγραμμένων περιουσιών που συμποσούνται σε 19% (του συνόλου), προσθέτοντας ότι αν δεν αναληφθεί εκ μέρους των ιδιοκτητών πρωτοβουλία για εγγραφή των περιουσιών στο Κτηματολόγιο, θα υπάρχει πρόβλημα.

Λέγοντας ότι πρόκειται για ένα από τέσσερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται αλλά όχι το μείζον, ο κ. Νουρής είπε πως μπορεί να επαναληφθεί το κάλεσμα για εγγραφή των περιουσιών στο Κτηματολόγιο. Σημείωσε ωστόσο ότι «απ’ εκεί και έπειτα, αν συνεχίσουν να παραμένουν περιουσίες οι οποίες δεν θα εγγραφούν, αντιλαμβάνεστε να βρεθεί μια διαφοροποίηση, μη αποκλειόμενης της περίπτωσης, εάν τεκμηριώνονται αυτά τα πράγματα, κτηματολογικά να περιέλθουν στην κυριότητα του κράτους».

Κοινή σύσκεψη με ΥΠΕΞ για ενημέρωση για το Κυπριακό

Εξάλλου, ο κ. Νουρής εξήρε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων στην προώθηση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι κατόπιν δικής του εισήγησης το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών για ενημέρωση για το εθνικό μας πρόβλημα.

«Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση αποδεικνύουμε ότι είμαστε έμπρακτα συμπαραστάτες στις κατεχόμενες κοινότητές μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και υποστηρικτές αυτού του εξαιρετικά σημαντικού λειτουργήματος που επιτελούν»,  ισχυρίστηκε ο ΥΠΕΣ.

Από την πλευρά του, Μιχάλης Τζιώρτας, προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την αντιμετώπιση κάποιων διαχρονικών προβλημάτων.

Λέγοντας ότι πρώτος στόχος είναι η λύση του Κυπριακού, ο κ. Τζιώρτας πρόσθεσε πως όπου υπάρχει θέληση βρίσκονται και λύσεις για τα θέματα επιβίωσης και αύξησης των δράσεων των κατεχόμενων κοινοτήτων μέχρι να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι με καλή θέληση μπορούν να εξευρεθούν λύσεις όσον αφορά την απώλεια χρήσης «που περιμένει όλος ο κόσμος ο προσφυγικός κόσμος για να πάρει μια ανάσα, μια αναπνοή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy