Προετοιμασίες της ESA για σενάριο Αρμαγεδδώνα

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και εθνικές υπηρεσίες από την Ευρώπη παρακάθισαν πρόσφατα σε σύσκεψη κατά την οποία μελέτησαν τα σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο ουράνιο σώμα το οποίο θα ακολουθεί κατεύθυνση πρόσκρουσης στη Γη προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη μας.

Η συνάντηση ήταν διήμερη και ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται με αυτό το θέμα, το οποίο οι επιστήμονες δεν θεωρούν και τόσο απομακρυσμένο σενάριο.

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από μετεωρίτες και αστεροειδείς. Αυτά τα αστρικά αντικείμενα εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Ανάλογα με το μέγεθος τους, μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού μας ή του ίδιου του πλανήτη μας.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ESA, η άσκηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε πιθανή απειλή από έναν αστεροειδή, μεγέθους από 12 μέχρι 38 μέτρα, και με ταχύτητα 12,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες συζήτησαν για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποιοί θα πρέπει να γνωρίζουν, ποιές πληροφορίες θα πρέπει να διανέμονται και σε ποιούς.

Εκαναν επίσης ασκήσεις επί χάρτου για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε πέντε κρίσιμα στάδια, δηλαδή 30 ημέρες πριν την σύγκρουση με τη Γη, 25 μέρες, πέντε, τρεις ημέρες και μια ώρα μετά τη σύγκρουση.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταβλητών που εξετάζονται όταν γίνονται προβλέψεις των επιπτώσεων και των ζημιών από μια πιθανή πρόσκρουση ενός αστεροειδούς. Οι προσομοιώσεις που γίνονται είναι πολύ περίπλοκες», είπε ο Detlef Koschny από την ESA.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη, είπε, το μέγεθος, η μάζα, η ταχύτητα, η σύνθεση και η γωνία πρόσκρουσης.

Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν από τις εθνικές αρχές πολιτικής αεροπορίας.

Εξάλλου, πέρσι, η ΝΑΣΑ δημοσίευσε ένα χάρτη, στον οποίο καταγράφεται η τροχιά 1.400 «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών», οι οποίοι περνούν πολύ κοντά στη Γη.

Αν και διαβεβαίωσε ότι κανένας από τους αστεροειδείς που έχει χαρτογραφηθεί δεν συνιστά απειλή για τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, η ΝΑΣΑ προετοιμάζεται για το μέλλον αλλά και για το απροσδόκητο.

«Αυτοί οι 1.400 αστεροειδείς θεωρούνται επικίνδυνοι επειδή είναι αρκετά μεγάλοι (τουλάχιστον 140 μέτρα), και επειδή ακολουθούν τροχιές που περνούν κοντά στην τροχιά της Γης σε απόσταση 7.500.000 χιλιομέτρων», είπε ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ.

Οι συνέπειες από μια σύγκρουση μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη θα είναι καταστροφικές. Πιστεύεται ότι η καταστροφή που προκλήθηκε το 1908, σε μια έρημη περιοχή της Σιβηρίας προήλθε από έκρηξη αστεροειδούς ίση με 180 βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.

Η ΝΑΣΑ έχει ήδη απευθυνθεί στη βιομηχανία, τα πανεπιστήμια, σε διάφορες ιδιωτικές οργανώσεις για να πάρει ιδέες για το πώς θα μπορεί καλύτερα να εντοπίζει και να εκτρέπει αστεροειδείς, όπως στην κινηματογραφική ταινία “Αρμαγεδόν”, όπως είπε εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy