Προετοιμασία για το νέο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Δεν θέλει να παγώσει την καταβολή του «επιδόματος για την αύξηση του κόστους ζωής» (ΑΤΑ) ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία για το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ψευδοκράτους, το προσχέδιο του οποίου είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα γράφει σήμερα ότι κατά την συνομιλία τους, ο κ. Σουτζούογλου ανέφερε στον κ. Οκτάι ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει κάποια μέτρα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο και δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις τις οποίες θα μπορέσει να τηρήσει. Μια από τις πρόνοιες είπε ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει είναι το πάγωμα της καταβολής της αύξησης για το κόστος ζωής, την ΑΤΑ.

Αν και επιχειρείται σχολαστικά να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου, αναφέρει η εφημερίδα, δηλώσεις του «υπουργού δημοσιονομικών» Σουνάτ Ατούν είναι γεμάτες με ενδείξεις για το θέμα.

Αποκαλύπτοντας τις αρχές της νέας πολιτικής, ο κ. Ατούν είπε ότι θα ληφθούν μέτρα που θα μειώσουν τα έξοδα και θα αυξήσουν τα έσοδα.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει εξοικονόμηση χωρίς την λήψη μέτρων σε σχέση με τους μισθούς που αφορούν το 85% του προϋπολογισμού των εξόδων και ότι ο μόνος τρόπος να γίνει εξοικονόμηση είναι το πάγωμα της αύξησης που αφορά το κόστος ζωής. Οι παρατηρητές επισημαίνουν επίσης ότι οι έμμεσοι φόροι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που θα αποφέρει εισόδημα στα ταμεία του «υπουργείου» οικονομικών» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ατούν ότι η Τουρκία θα τους βοηθήσει όμως πρέπει και οι ίδιοι να κινητοποιήσουν τις εσωτερικές οικονομικές τους δυναμικές για να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τα έσοδά τους, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτή η δήλωση ερμηνεύεται ότι ο Ατούν ανέφερε πως βρίσκονται ως προϋπόθεση στην ατζέντα και οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους του ψευδοκράτους καθώς αναμένεται βοήθεια από την Τουρκία.

Αύριο Τετάρτη μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Φαΐζ Σουτζούογλου για να συζητήσει το νέο πρωτόκολλο με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο. Θα τον συνοδεύει ο Σουνάτ Ατούν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.