Προετοιμάζεται η ΟΕΒ για άτακτο BREXITΓια το χειρότερο σενάριο, αυτό της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση έχει προετοιμαστεί η ΟΕΒ, δίδοντας κατευθυντήριες γραμμές προς τις επιχειρήσεις για το τι πρέπει να πράξουν.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης δήλωσε χαρακτηριστικά στον Άστρα ότι είτε με συντεταγμένη έξοδο στη βάση συμφωνίας Λονδίνου Βρυξελλών, είτε με μια έξοδο χωρίς συμφωνία, θα υπάρξουν δασμοί σε εξαγωγές και εισαγωγές και το ζήτημα είναι το πώς το πόσο και το πότε ακριβώς.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας σε εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο τα προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται με σειρά πιστοποιητικών και θα επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί και ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι μονομερώς –δεν έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς- το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι το 87% της αξίας των συνολικών εισαγωγών του δεν θα υπόκειται σε δασμούς και μόνο το υπόλοιπο 13% των εισαγομένων προϊόντων θα δασμολογείται. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως κρέατα, κάποια είδη ψαριών, μηχανοκίνητα οχήματα, κεραμικά, λιπάσματα, καύσιμα, μπανάνες, ακατέργαστη ζάχαρη. Στη βάση αυτής της μονομερούς απόφασης οι εξαγωγές της Κύπρου δεν θα δέχονται δασμών.

Ο κ. Χριστοφίδης επεξήγησε ότι η Βρετανία προέβη σε αυτή την δήλωση για να μην παρατηρηθεί αύξηση των τιμών των αγαθών που αγοράζουν οι καταναλωτές αφού επιθυμεί μια πιο ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες.

Σε περίπτωση συντεταγμένης εξόδου αναμένεται μια πιο ομαλή προσαρμογή των αγορών σε ορίζοντα, ίσως διετίας, όπως εκτιμά ο κ. Χριστοφίδης εκτιμώντας ότι αναμένεται μια σταδιακή εφαρμογή, είτε του συμφωνημένου δασμολογίου ΕΕ ΗΒ, είτε στη χειρότερη περίπτωση του δασμολογίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με ψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.
Καλύτερα είναι, ανέφερε, να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο κι αν έρθει κάτι καλύτερο αυτό είναι καλοδεχούμενο.