Προφάσεις και αντιφάσεις για να αποδομήσουν το ΓεΣΥ

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Βρήκαν ευκαιρία οι γνωστοί πολέμιοι του ΓεΣΥ και ανεμίζουν την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για να το πλήξουν. Πρωταγωνιστής αυτού του «πολέμου» ο Υπουργός Οικονομικών. «Το ΓεΣΥ ακρωτηριάζει το Υπουργείο Οικονομικών», λέει, αλλά δεν μας εξήγησε πώς γίνεται κάτι τέτοιο.

Πώς γίνεται αυτό σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δαπανά το μισό από όλες τις υπόλοιπες για την Υγεία; Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2022 η Κύπρος δαπανά για την Υγεία ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 9,9%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εν μέσω πανδημίας και με ένα Σύστημα Υγείας που κάνει τα πρώτα του βήματα.

Επίσης, ας εξηγήσει ο κ. Πετρίδης πώς το ΓεΣΥ «ακρωτηριάζει το Υπουργείο Οικονομικών», όταν είναι το ίδιο Σύστημα που παρουσιάζει απόθεμα 300 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με την απόφασή της για καθυστέρηση αύξησης των συμπληρωμών για τρεις μήνες τού στέρησε 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν πήρε ούτε τη χορηγία για την πανδημία και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ που του έταξε το Υπουργικό Συμβούλιο και ενώ υπολογίζεται ότι λόγω πανδημίας έχασε άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ -κι ας θεωρεί ο ΥΠΟΙΚ ότι «ο ΟΑΥ επηρεάστηκε “ουδόλως” από την πανδημία (!)».

Όλα τα πιο πάνω δεν είναι ούτε βαρύγδουπες δηλώσεις ούτε λαϊκισμός, είναι δεδομένα βασισμένα σε στοιχεία. Μεγαλύτερη πρόκληση βέβαια δεν αποτελούν οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, αλλά ότι αυτή τη φορά προχώρησε σε πράξεις και μεθοδεύσεις σε βάρος του ΓεΣΥ. Ενώ ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονταν σε διάλογο για να καλύψουν τις μεταξύ τους διαφορές, η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να αποκόψουν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ 103 εκατομμύρια ευρώ, με πρόθεση, μάλιστα, να αποκόψουν άλλα 50.

Αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω, δεν σημαίνει βέβαια ότι παραγνωρίζουμε τις αδυναμίες του Συστήματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα στα πρώτα του βήματα, αυτό το Σύστημα πρέπει να στηριχθεί και το κυριότερο να προστατευτεί. Τουλάχιστον από τη συζήτηση των τελευταίων ημερών καταλάβαμε ξανά ποιοι είναι δίπλα στο ΓεΣΥ και ποιοι απέναντί του.

Κοντολογίς, το ΓεΣΥ έχει αδυναμίες, έχει παραλείψεις, έχει θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να λυθούν το συντομότερο. Επίσης, ένα πολύ μικρό ποσοστό παρόχων πλουσίεψε μετά την εφαρμογή του, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες του. Οι δικαιούχοι, ακόμα, χρειάζεται να εκπαιδευτούν στην ορθολογιστική χρήση του Συστήματος. Πλην όμως, το ΓεΣΥ είναι εδώ και οφείλουμε να το προστατέψουμε από τις «Κασσάνδρες». Υπάρχει ακόμα κόσμος αλλά και συμμέτοχοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων που δεν χώνεψαν ποτέ το μονοασφαλιστικό και ψάχνουν αφορμή να ψέξουν την επιτυχία του. Διότι το ΓεΣΥ, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι εδώ και είναι επιτυχημένο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy