Προφυλακισμένος για 36 μήνες θα παραμείνει ο πρώην Πρόεδρος του Περού

Περουβιανό εφετείο επικύρωσε την Παρασκευή την απόφαση να προφυλακιστεί για 36 μήνες ο πρώην Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για διαφθορά και τέθηκε υπό κράτηση αμέσως μετά την παύση του τον Δεκέμβριο από το κοινοβούλιο, που του πρόσαψε «εξέγερση», πως αποπειράθηκε πραξικόπημα ανακοινώνοντας πως θα το διέλυε και θα κυβερνούσε με διατάγματα.

Το διαρκές ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, με προεδρεύοντα του Σέσαρ Σαν Μαρτίν Κάστρο, «επικύρωσε την (επιβολή) 36 μηνών προφυλάκισης που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο Τερόνες», που κατηγορείται μεταξύ άλλων για «σύσταση και συμμορία», ανέφερε μέσω Twitter η δικαιοσύνη του Περού.

Κατά συνέπεια ο πρώην Πρόεδρος, 53 ετών, θα παραμείνει προφυλακισμένος ως τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ η εισαγγελία θα διενεργεί έρευνα για τις υποθέσεις που τον βαρύνουν.

Δυο πρώην Υπουργοί του Πέδρο Καστίγιο έχουν προφυλακιστεί επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και λέει πως αισθάνεται ότι τον έχουν «απαγάγει».

Η εισαγγελία κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, πως ήταν επικεφαλής κυκλώματος διαφθοράς, για ξέπλυμα χρήματος, ότι είχε αναθέσει τη διαχείριση δημοσίων κονδυλίων και δημοσίων έργων στο οικογενειακό και πολιτικό περιβάλλον του κ.ά.

Ο κ. Καστίγιο, που εξελέγη το 2021 και θεωρητικά θα κυβερνούσε ως το 2021, παύθηκε από τα καθήκοντά του 17 μήνες αφού τα ανέλαβε.

Μετά την παύση και τη σύλληψή του, ο πρώην Πρόεδρος οδηγήθηκε την 7η Δεκεμβρίου στη φυλακή Μπαρβαντίγιο, μίνι κέντρο κράτησης για ανώτερους αξιωματούχους στην έδρα της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy