Πρόγραμμα Ανδρέα Μαυρογιάννη: Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια

Ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια του ανεξάρτητου υποψηφίου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ATTIKON», στην Πάφο.

Εισηγητές της εκδήλωσης με θέμα «Οικονομία και Πράσινη Ανάπτυξη, Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που διοργανώθηκε από το Εκλογικό Επιτελείο, ήταν ο Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Νεοκλής Συλικιώτης και ο πρώην Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς.

Dsl 6993 Scaled

Σε δελτίο τύπου το εκλογικό επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, συμπληρώνει: 

Κατά την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, έγινε αναφορά στα δέκα χρόνια απραξίας της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε το φυσικό μας αέριο στο βυθό της θάλασσας, αποτυγχάνοντας επίσης να εισαγάγει ικανοποιητικό αριθμό ΑΠΕ. Το μεγάλο κόστος που έχει επιφέρει η προχειρότητα και ο ανεπαρκής σχεδιασμός, καλούνται να το επωμιστούν οι πολίτες, πληρώνοντας «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν ως αντίκτυπο την αύξηση πληθώρας αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και της μείωσης της ποιότητας της υγείας.

 

Στην τοποθέτησή του ο Δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, επικεντρώθηκε στα θέματα ενέργειας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

 

Τόνισε ότι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει ριζικά και μόνιμα τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, μετατοπίζοντας τις υφιστάμενες ενεργειακές ροές. Επεσήμανε επίσης πως στόχος της ΕΕ είναι να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο μέχρι το 2030. Αυτό, σημείωσε, ανοίγει εκ νέου ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικεντρωθούμε ως Κύπρος στον υποστηρικτικό ρόλο του ΦΑ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

 

Από την πλευρά του, ο Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε πως, ο Αντρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος υποψήφιος που καταθέτει ολοκληρωμένες θέσεις, οι οποίες δίνουν λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα.

 

Επισήμανε ότι, μεταξύ άλλων ο Α. Μαυρογιάννης θεωρεί αδήριτη ανάγκη:

 

  • Την καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, δημόσια κτίρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Δήμους και Κοινότητες, με αξιοποίηση κονδυλίων και πόρων που προορίζονται για την πράσινη μετάβαση

 

  • Επιδότηση μέχρι 100% της δαπάνης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα

 

  • Διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε όλο το όφελος από τη μείωση των τιμών να πηγαίνει στους καταναλωτές

 

  • Υιοθέτηση της πολιτικής της ΕΕ για φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών που σημειώνουν κάποιες εταιρείες με έργα ΑΠΕ

 

  • Εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, οφείλει να συνεχίσει το πρόγραμμά της, παρά τις δυσκολίες που θέτει η Τουρκία. Το ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην έλευση ΦΑ από τα δικά μας κοιτάσματα, για την κάλυψη όλων των εσωτερικών μας αναγκών, περιλαμβανομένων και των αναγκών της τ/κ κοινότητας

 

 

Ο Γιώργος Σιαμμάς στη δική του παρέμβαση, αναφέρθηκε σε μία σειρά από εισηγήσεις για μεσο – μακροπρόθεσμη διαχείριση του θέματος των τιμών ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ένταξη ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ, που αποτελεί τον μόνο τρόπο μείωσης της χονδρικής τιμής της.

Εισηγήθηκε την προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών, χωρίς αποκλεισμούς, για έργα ΑΠΕ με αποθήκευση καθώς και για έργα αποθήκευσης ενέργειας, για να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης έως το 2050. Επίσης πρότεινε την επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ στον λογαριασμό ηλεκτρισμού στο 9%, πολιτική που εφάρμοσαν και άλλες χώρες στην ΕΕ για οικονομική ανακούφιση των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην απευθείας στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών από το κράτος, για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και αφαίρεση της σχετικής φορολογίας από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Dsl 7074 Scaled

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.