Πρόγραμμα με επίκεντρο τα φαρμακευτικά και αρωματικά συντονίζει το ΤΕΠΑΚ

Με στόχο την ανάπτυξη στην Κύπρο μιας καινοτόμου προσέγγισης σχετικά με τη θρεπτική αξία και την αυξημένη μετασυλλεκτική αποθήκευση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών (Medicinal and Aromatic Plants) MAP το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το έργο Opti-AromaQ.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση από το ΤΕΠΑΚ, ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και ασφαλή φυσικά απολυμαντικά, καθώς και υψηλής ποιότητας προϊόντα προστιθέμενης αξίας και συνθήκες ξήρανσης.

Οι κύριοι στόχοι του έργου Opti-AromaQ περιλαμβάνουν την εισαγωγή σε καλλιέργεια νέων φυτών και τη μείωση της ανεξέλεγκτης συγκομιδής από φυσικούς πληθυσμούς και τον ορισμό της βέλτιστης διαχείρισης της καλλιέργειας προκειμένου να παραχθούν προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας για επιλεγμένα είδη.

Στοχεύει επίσης στον προσδιορισμό των συνθηκών συντήρησης για κυπριακά MAP, προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος αποθήκευσης και να διατηρηθεί η ποιότητα των προϊόντων καθώς και στην καθιέρωση στρατηγικών «βιοσυσσώρευσης» σε φαρμακευτικά φυτά στην Κύπρο, για παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και η καθιέρωση για πρώτη φορά μεθοδολογίας της χρήσης αιθέριων ελαίων για τη συντήρηση φρέσκων προϊόντων στην Κύπρο.

Τέλος, σκοπός του έργου Opti-AromaQ είναι η επίδειξη και εκπαίδευση και κινητικότητα για ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα των φαρμακευτικών φυτών και η δέσμευση των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων για την τόνωση της ανάπτυξης μιας ενιαίας πολιτικής για τα ΜΑΡ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Opti-AromaQ θα πραγματοποιήσει εφαρμοσμένη έρευνα χρησιμοποιώντας μεθοδολογία και τεχνολογία αιχμής, με στόχο την οικολογική καινοτομία των τομέων παραγωγής και συσκευασίας φαρμακευτικών φυτών στην Κύπρο.

Αυτή η μεθοδολογία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέας γνώσης και δεξιοτήτων από τα μέλη του έργου και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού περιβάλλοντος στο νησί.

Εταίροι στο πρόγραμμα είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εταιρεία M.CH.GARDENS LTD (GARDENS) και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού (ANELEM LTD) και ως ερευνητικοί φορείς του εξωτερικού συμμετέχουν από την Ελλάδα το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και από τη Σερβία το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy