Πρόγραμμα βοήθειας ύψους 33 εκ. ευρώ για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα το ετήσιο πρόγραμμα δράσης 2022 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ύψους 33,4 εκατ. ευρώ.


Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ότι αποφέρει σημαντικά απτά οφέλη στον κυπριακό λαό και παραμένει καίριας σημασίας. Όπως είπε, η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της συμφιλίωσης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία περιλαμβάνεται ουσιαστική βοήθεια για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ΠΟΠ Χαλλούμι/Hellim.

“Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα συμβάλει στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, η οποία είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματός μας”, σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ευρείας στήριξης της ΕΕ για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για το Χαλλούμι/Hellim, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά προσαρμοσμένα μέτρα που θα βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να συμμορφωθούν με τα σχετικά πρότυπα της ΕΕ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η στήριξη αυτή αποτελεί συνέχεια της καταχώρισης, από μέρους της Επιτροπής, του τυριού Χαλλούμι/Hellim ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τον Απρίλιο του 2021. Περιλαμβάνει τη βελτίωση των προτύπων ασφάλειας και υγιεινής, την αναβάθμιση των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων και της ποιότητας της γαλακτοκομικής παραγωγής, την αύξηση της παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος και την εξάλειψη των ζωονόσων.


Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεχή στήριξη της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, επιδιώκεται μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των υποδομών και της περιβαλλοντικής προστασίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για μέτρα με τα οποία ολοκληρώνεται, αφενός, το σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και, αφετέρου, ο σχεδιασμός και η απόκτηση συστήματος παρακολούθησης του θορύβου.

Ακόμα, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική χρηματοδότηση στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κοινότητας στην Κύπρο. Θα δοθεί επίσης στήριξη σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιστήμονες για να παρακολουθήσουν μαζί το United World College (UWC), στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος υποτροφιών.

Το πρόγραμμα θα προωθήσει περαιτέρω το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, αναπτύσσοντας τη βιώσιμη και ανταγωνιστική αλιεία. Τέλος, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχύσει την απασχολησιμότητα των νέων, επενδύοντας σε μέτρα για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.


Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδιώκει να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και παρέχοντας μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Για τον σκοπό αυτόν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου και τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ.

Μεταξύ 2006 και 2022 διατέθηκαν 656 εκατ. ευρώ για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (REFORM) της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.