Αρκετά ήταν τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία έτυχε ενημέρωσης από τον αρμόδιο Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου. Παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, τετράμηνα, ειδική εκπαίδευση, υφυπουργεία και άλλα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στη συνεδρία που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών.

Σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των εισηγήσεων που κατατέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς είναι εποικοδομητικές, όμως και το Β’ τετράμηνο θα πραγματοποιηθεί στα δεδομένα του Α’ τετραμήνου με ελάχιστες βελτιώσεις, κυρίως λόγω χρονικού περιθωρίου.

Αναφορικά με τα προγράμματα που εφαρμόζονται για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν, αφού, όπως φαίνεται και στην πράξη, δεν είναι ικανοποιητικά. Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα παιδιά αυτά να μην εντάσσονται στις τάξεις χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Επίσης, σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Α. Καυκαλιά, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι δημιουργία δυο υφυπουργείων, ένα που θα αφορά τον Αθλητισμό και ένα δεύτερο που θα αφορά στον Πολιτισμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό για το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να μετακινηθούν και τα εργοστάσια από την περιοχή όπου γειτνιάζουν με το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου. Νωρίτερα, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συναντήθηκε με μαθητές του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, από τους οποίους άκουσε διαμαρτυρίες, καθώς και τα αιτήματά τους. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η περίπτωση κοντά στο Δάλι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά ειδικά το σχολείο, αλλά, όπως είπε, είναι ένα πρόβλημα που αφορά την περιοχή γενικότερα. Διευκρίνισε πως δεν είναι θέμα απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά, όπως είπε, «έχουν δοθεί οδηγίες να γίνουν διαβουλεύσεις για το αν υπάρχει δυνατότητα να απομακρυνθούν αυτές οι παραγωγικές μονάδες και μέσα σε αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα».

Ελένη Κωνσταντίνου