Προγραμματίζει να επισκεφθεί τον Αζέρο Πρόεδρο στο Μπακού, λέει ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο Μπακού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η τ/κ εφημερίδα Güneş γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι τον κατάλληλο χρόνο θα μεταβεί στο Μπακού για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ προκειμένου να αναπτύξουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον διευθυντή του Kıbrıs Türk Haber, Αλιχάν Πεχλιβάν, ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «οι άνθρωποί μας νομίζουν ότι θα αλλάξουν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Όμως, το θέμα είναι ζήτημα μισού αιώνα. Ένας αγώνας δεν είναι ζήτημα μιας ημέρας. Ήρθε στο σήμερα με τον αγώνα που διεξήγαγαν οι Δρ Κιουτσιούκ και Ντενκτάς πριν από χρόνια. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια για να μετατρέψουμε σε νίκη αυτό τον αγώνα. Όμως να μην ανησυχεί ο λαός μας. Ο δίκαιος αγώνας του τουρκοκυπριακού λαού θα βρει τη θέση που του αξίζει».

Αξιολογώντας τις επαφές που είχε στο περιθώριο των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο όπου μετέβη με πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, αποφάσισαν να αναπτύξουν τις σχέσεις ψευδοκράτους-Αζερμπαϊτζάν και ότι για τον σκοπό αυτό βρίσκεται στο ημερολόγιό τους μια επίσκεψη του ιδίου στο Μπακού. Ανέφερε ότι με τον Αλίγιεφ προγραμματίζουν να συναντηθούν και στο Μπακού.

Είπε ακόμη ότι «οι Ελληνοκύπριοι σηκώνουν στο πόδι τον κόσμο πάνω σε αυτό το θέμα» για να προσθέσει «ας τον σηκώνουν. Πρώτα απ’ όλα έχουμε δεσμό αίματος με τους Τούρκους εκεί, έχουμε αδελφοσύνη. Θα μεταφέρουμε αυτές τις σχέσεις σε πιο προχωρημένες διαστάσεις. Δεν θα καθίσουμε στην Λευκωσία επειδή κάποιοι δεν θέλουν να κτίσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και με το Αζερμπαϊτζάν. Θα κάνουμε βήματα για να ενισχύσουμε την αδελφοσύνη μας. Με αυτή την έννοια πραγματοποιήσαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο Ικόνιο. Στις επόμενες μέρες θα δούμε τους καρπούς της».

Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τύχη» το γεγονός ότι έχουν δίπλα τους τον Πρόεδρο της Τουρκίας Έρντογαν στον αγώνα τους, ο Τατάρ είπε ότι «θα φανεί πόση αξία έχει για το έθνος μας στο μέλλον η συνεργασία της τδβκ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, όταν κοιτάξετε τις κραυγές βοήθειας του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν είναι μάταιη».

Εκφράζοντας την άποψη ότι βρίσκονται κοντά σε ένα «ευτυχές τέλος» πλέον τόσο στις γεωτρήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην συνάντησή τους με τον κόσμο, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτή την υπόσχεση έδωσε στον «λαό» και θα την τηρήσει.

Επέκρινε τις δηλώσεις Στάνο η «προεδρία»

 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο παράνομος Bayrak μετέδωσε την Παρασκευή ότι η «προεδρία» του ψευδοκράτους επέκρινε και απέρριψε τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο ότι ο Τατάρ έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί επαφές ως ο ηγέτης μιας κοινότητας στα εδάφη που βρίσκονται εκτός του ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως οι διεθνείς σχέσεις της Κύπρου διεξάγονται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτηρίζοντας αστήρικτους ισχυρισμούς τις δηλώσεις Στάνο, η «προεδρία» επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι ίσοι και καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ασκεί κυριαρχία και εξουσία πάνω στην άλλη και δεν μπορεί να εκπροσωπεί την άλλη. Γι’ αυτό, προσθέτει, δεν εξαρτώνται από τους Ελληνοκύπριους ή την ΕΕ οι διεθνείς σχέσεις που διεξάγουν οι «αρχές της τδβκ».

«Με αυτή τη δήλωσή του που παραγνωρίζει τις πραγματικότητες και τα ίσα κεκτημένα δικαιώματα των πλευρών, ο Στάνο έδειξε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτη στο Κυπριακό. Στην Κύπρο υπάρχουν ντε φάκτο δύο κυρίαρχα κράτη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy