Προειδοποιούν με επ’ αόριστο κλείσιμο λιμανιών εργαζόμενοι στην ΑΛΚ

Με επ` αόριστο κλείσιμο των Λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή οικονομία προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους να αγωνιστούν για να μην έχει η Αρχή Λιμένων την ίδια τύχη με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η Συντεχνία Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου (Σ.Υ.Α.Λ.Κ. – Π.Ο.Α.Σ.) απέστειλε χθες σχετική επιστολή, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας ΣΥΑΛΚ Αντρέας Γεωργίου, προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου, με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, την Επιτροπή Ελέγχου Βουλής και τον Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. ΑΛΚ.

Στην επιστολή, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Συντεχνία των Υπαλλήλων αναφέρει ότι “όταν στις 4 Δεκεμβρίου 2014 κληθήκαμε στην συνεδρίαση της επιτροπής σας με θέμα ` Το λιμάνι Λάρνακας, η σημερινή κατάσταση, ο προγραμματισμός και η προοπτική ανάπτυξης του` τέθηκε από τη Συντεχνία μας και ειδικότερα από τον Πρόεδρο της Συντεχνίας κ. Δημήτρη Πάτσαλο, θέμα με το τι θα γίνει με τα υφιστάμενα συμβόλαια ενοικίασης χώρων τα οποία η Αρχή Λιμένων έχει υπογράψει με διάφορες εταιρείες στους χώρους του Λιμανιού Λάρνακας”.

“Η Αρχή Λιμένων αναμένεται να έχει κέρδη το 2015 περί των 6 εκατομμυρίων από τις ενοικιάσεις αυτές και ο φόβος μας, όπως εκφράστηκε και τότε, ήταν κατά πόσο αυτά τα έσοδα θα τα επωφελείται ο επενδυτής όταν και εάν υπογράψει ή η Αρχή Λιμένων. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Πρόεδρος της Αρχής ανάφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι δεν μπορεί ο επενδυτής να έχει οποιοδήποτε όφελος από αυτές τις ενοικιάσεις χώρων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Οι φόβοι μας”, όπως αναφέρεται, “ εδράζονταν στο σημείο ότι η εταιρεία Ζήνων θα άφηνε κατά μέρος την Α` φάση της ανάπτυξης, η οποία αφορούσε την ανάπτυξη της Μαρίνας και κατασκευή των οικιστικών μονάδων και θα προχωρούσε με την αναβάθμιση των χώρων εντός του λιμανιού. Εργασίες που δεν θα είχαν οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προς την εταιρεία, αφού το λιμάνι βάσει των συμβολαίων προορίζεται ως τουριστικό και όχι εμπορικό”.

Η Συντεχνία των εργαζομένων σημειώνει ότι “λίγες μέρες μετά που δόθηκε η νέα 15ήμερη παράταση στην εταιρεία Ζήνων, η εταιρεία ζήτησε από την Αρχή Λιμένων όπως τους αποσταλούν τα συμβόλαια που έχει συνάψει η Αρχή Λιμένων με τρίτους για το Λιμάνι Λάρνακας. Αυτό το γεγονός έκανε τους φόβους μας ακόμη μεγαλύτερους, αφού είναι ακόμη στην μνήμη μας το αρχικό συμβόλαιο στο οποίο μετά από ένα `λάθος` παραχωρήθηκαν στο στρατηγικό επενδυτή τα Γενικά Λιμενικά Δικαιώματα για τα καύσιμα. Μία έμμεση φορολογία του κράτους όσο αφορά όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται ή εξάγονται από την Κύπρο, η οποία θα καταλήγει στον στρατηγικό επενδυτή”.

“Διερωτόμαστε τι χρειάζεται ο επενδυτής τα συμβόλαια και όχι υπόδειξη των χώρων οι οποίοι έχουν ενοικιαστεί. Γιατί η Αρχή Λιμένων με τόση ευκολία δίνει συμβόλαια τα οποία έχει υπογράψει σε τρίτους; Ποια η ανάγκη να έχει τα συμβόλαια η εταιρεία όταν δεν θα έχει οποιοδήποτε όφελος από αυτά;”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων, συνεχίζει, “βλέπουν ένα υγιή και κερδοφόρο οργανισμό να χάνει ή ακόμη και να δωρίζει ένα ένα κομμάτια, τα οποία είχαν προοπτική για περαιτέρω κερδοφορία ( Βασιλικό, χώροι εντός Λιμανιού Λεμεσού) και δεν θα δεχτούν ακόμη ένα κομμάτι να δοθεί και έμμεσα να θυματοποιηθούν μέσω της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της Αρχής Λιμένων. Δεν επιθυμούν να δουν την Αρχή Λιμένων να έχει την ίδια τύχη με τις Κυπριακές Αερογραμμές και για αυτό θα αγωνιστούν”.

“Οι συνάδελφοι στο Λιμάνι Λάρνακας έχοντας και την στήριξη των υπολοίπων συναδέλφων, σε περίπτωση που το συμβόλαιο που θα υπογραφεί δεν είναι το ίδιο με τους αρχικούς όρους ή συνεχιστεί η ατέρμονη διαδικασία με τις συνεχόμενες παρατάσεις, θα κλείσουν επ` αόριστο τα Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή οικονομία”, προστίθεται.

Απευθυνόμενη προς τα μέλη της επιτροπής, η συντεχνία αναφέρει ότι “ σε τρεις μέρες λήγει η νέα παράταση που δόθηκε” και τους ζητά “όπως κάνετε πράξη την απόφαση σας στην συνεδρία της 4ης Δεκεμβρίου και ζητήσετε τα συμβόλαια προτού αυτά υπογραφούν και μέσω του ελέγχου που θα κάνετε να διαπιστωθεί εάν οι φόβοι μας ευσταθούν”.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.