Η κυβέρνηση να παραχωρήσει την περιουσία που δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα του κόσμου για να λύσει τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών.

 

Άμεσες λύσεις στα σοβαρά κτιριακά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στη Λεμεσό θα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση μέσα από την αξιοποίηση των πολλών κτιρίων του Συνεργατισμού, με βασικότερο το μεγάλο συγκρότημα ακινήτων του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού που βρίσκονται στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της πόλης. Σχετική είναι η εισήγηση που καταθέτει η αρχιτέκτονας και για σειρά ετών Δημοτική Σύμβουλος, Κρίστιαν Αργυρίδου Χρίστου, η οποία συμμετείχε και στην ομάδα των πολιτών που πρωτοστάτησαν στην εγκατάσταση του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και ειδικότερα στην ανάπτυξή του στο κέντρο της πόλης.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η προικοδότηση του ΤΕΠΑΚ με κτίρια του Συνεργατισμού θα χαιρετιστεί από όλους τους Λεμεσιανούς (κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συζητείται έντονα) αλλά και γενικότερα από τον κυπριακό λαό, η κα Χρίστου μάς παραθέτει μια σειρά από λόγους οι οποίοι ενισχύουν τη ιδέα της παραχώρησης, ιδιαίτερα της ακίνητης ιδιοκτησίας του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού στο Πανεπιστήμιο.

«Η περιουσία αυτή έχει αποκτηθεί και δημιουργηθεί από τον ιδρώτα και τους κόπους χιλιάδων Λεμεσιανών και ως εκ τούτου αποτελεί λαϊκή περιουσία και όχι κρατική, όπως λανθασμένα αποκαλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά στη «Χαραυγή», επισημαίνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να σκεφθεί κανένας καλύτερο αποδέκτη αυτών των ακινήτων από το ΤΕΠΑΚ, η ίδρυση του οποίου είναι επίσης αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών των Λεμεσιανών».

Υποδεικνύοντας ότι πολύ ορθά το κράτος για να δώσει ικανοποιητική λύση στις πρώτες στεγαστικές ανάγκες του ΤΕΠΑΚ παραχώρησε τρία σημαντικά και εμβληματικά δημόσια κτίρια της πόλης (περιλαμβανομένου και του κτιρίου του Επαρχιακού Ταχυδρομείου όπου στεγάστηκε η Πρυτανεία), η κα Χρίστου αναφερόμενη ειδικότερα στο κεντρικό κτίριο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, επισημαίνει ότι η χωροθέτησή του (στην οδό Γλάδστωνος) είναι πέραν από ιδανική, «σε άμεση εγγύτητα με τα υφιστάμενα κεντρικά κτίρια του Πανεπιστημίου, με τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, με τις πολιτιστικές στέγες της πόλης αλλά και με τον β’ πόλο επέκτασης του ΤΕΠΑΚ, στην περιοχή του Παλιού Νοσοκομείου».

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου είναι και η πρόσφατη πλήρης ανακαίνισή του, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης χρησιμοποίησης για γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και άλλους χώρους για τις ανάγκες του ΤΕΠΑΚ. Επιπλέον, πίσω από το κτίριο υπάρχει σύμπλεγμα οικιστικών, εμπορικών και γραφειακών υποστατικών, που μπορούν (όσα είναι διαθέσιμα) να αξιοποιηθούν άμεσα.

Εξάλλου, δίπλα από αυτά τα κτίρια υπάρχει ο τεράστιος χώρος στάθμευσης που επίσης ανήκει στο Συνεργατικό, όπου μπορούν να χωροθετηθούν πρόσθετα κτίρια σύμφωνα με τις ανάγκες του ΤΕΠΑΚ, ενώ μπορούν να γίνουν και υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

 

Αρκετά συνεργατικά κτίρια στο κέντρο της Λεμεσού

Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού στη μακρόχρονη λειτουργία και δραστηριότητά του είχε καταφέρει, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει αρκετά πολυώροφα κτίρια σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς του ΤΕΠΑΚ.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι πολυκατοικίες στις περιοχές Αγίου Ιωάννη, Αγίου Νικολάου, Ομόνοιας και Χαβούζας. «Όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα θα μπορούσαν άμεσα να παραχωρηθούν σε φοιτητές και σταδιακά με την αποδέσμευση χώρων τα κτίρια να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες», υποδεικνύει η Κρίστιαν Χρίστου, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι μέσα στην πόλη υπάρχουν και άλλα κτίρια που ανήκουν σε Συνεργατικούς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το μεγάλο κτίριο του Συνεργατικού Δημοσίων Υπαλλήλων στην οδό Αγίας Φυλάξεως και της ΣΠΕ Μόρφου στην οδό Λεοντίου, που επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να καλύψουν ανάγκες του ΤΕΠΑΚ.

Η παραχώρηση των κτιρίων του Συνεργατισμού στο ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει, αναμφίβολα, άμεση και γρήγορη ανακούφιση στο Πανεπιστήμιο που έχει σήμερα πολύ πιεστικές στεγαστικές ανάγκες και του οποίου η ανάπτυξη αναχαιτίζεται από την έλλειψη υποστατικών ενώ, επιπλέον, θα απαλλάξει και το ίδιο το κράτος από εκατομμύρια νέων δαπανών για αντίστοιχα κτίρια και θα το διατηρήσει (σύμφωνα και με τις αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών και του Υπουργικού Συμβουλίου) στο κέντρο της πόλης

 

Θα μετριαστεί η πικρία της διάλυσης του Συνεργατισμού

Πέραν όμως από την ουσιαστική σημασία της, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης θα μετριάσει ίσως την πικρία και την απογοήτευση του κόσμου από τη διάλυση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Θα προσφέρει μια συνεχή λειτουργία και δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους, θα διασφαλίσει τη σταθερή συντήρηση και επιτήρησή τους και θα διατηρήσει και θα αναζωογονήσει τις περιοχές που θα σπουδάζουν και θα ζουν φοιτητές. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κα Χρίστου, «μέσα από την κακοδαιμονία μας και την απώλεια των ιστορικών Συνεργατικών Ιδρυμάτων προβάλλει μια μικρή σπίθα αισιόδοξης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που για χρόνια ταλανίζει το ΤΕΠΑΚ και αφορά την εξεύρεση κατάλληλων και επαρκών υποδομών μέσα στην πόλη».

Χρήστος Χαραλάμπους