• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θέα/ Ορίζοντας/ Φυλακές –Δικτατορία στην Ελλάδαν, 1971, Ξυλογραφία

Πρώιμα Χαρακτικά του Χαμπή

Η περιοδική έκθεση στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή προτείνει ένα ταξίδι στα πρώτα βήματα του Χαμπή στην τέχνη της χαρακτικής. Παρουσιάζονται 40 χαρακτικά και προσχέδια του Χαμπή, της περιόδου 1970-1982, τα οποία φιλοτέχνησε ως αυτοδίδακτος, μετά τα πρώτα μαθήματα του κοντά στον Α. Τάσσο και στα χρόνια των σπουδών του στην Ακαδημία «Σούρικωβ» στη Μόσχα.

3. Χαμπησ Ιωάννης Ο Πρόδρομος Έγχρωμη Λινογραφία 1979
Ιωάννης ο πρόδρομος, 1979, λινογραφία
2. Χαμπής Νεκρή Φύση Με Φανάρι 2Jpg Scaled
Νεκρή φύση με λάμπα, 1977, οξυγραφία

Ο Χαμπής γράφει: «’Που τότε που έμαθα για την χαρακτικήν, τούτη η τέχνη εγίνην η γλώσσα μου. Με τούτην εκφράζουμαι τζ̆ι επικοινωνώ με τον κόσμον. Στόχος μου εννα εκφράζω τον εαυτόν μου τζ̆αι όσα εν γυρόν μου, να εκφράζω την Κύπρον μου.  Ήταν τζ̆ι έμεινεν η πκιο πιστή μου σύντροφος η χαρακτική. Εκφράστηκα της άνετα, άψευτα, με την ψυσ̆ήν μου τζ̆ι εκμυστηρεύτηκα της τα πάντα.

Η προσέγγιση μου στην χαρακτικήν εκαθορίστηκεν ’που το περιβάλλον μου τζ̆αι ’που τον τρόπον που θωρώ την ζωήν. Εκαθορίστην ’που το χωρκόν μου, ’που τους δασκάλους μου τζ̆αι ’που όσα επίστεψα. Εκαθορίστην ’που τα βάσανα της Κύπρου, ’που τες ομορφκιές της τζ̆αι τες παραδόσεις της. Τούτα έζησα, τούτα ζ̆ω. Τζ̆αι ούλλα εβκήκαν μου αβίαστα στες επιλογές μου.

Επέτουν μέσ’ στα χαρακτικά μονοπάθκια! Ηύρα την καλλύττερην για μέναν γλώσσαν να εκφραστώ, να δείξω τους πρώτους μου έρωτες, να προβάλω την πράξην των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου που επετροβολούσαν τους Εγγλέζους αποικιοκράτες, να πω τον πόνον μου για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρκάς ’που τους Τούρκους το 1964, να διαμαρτυρηθώ για την δικτατορίαν στην Ελλάδαν τζ̆αι να εκφράσω την αλληλεγγύην μου στους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

’Που τα χαρακτικά μονοπάθκια της ερασιτεχνικής μου περιόδου, εμπήκα σε λεωφόρους χαρακτικής που μου άννοιξεν ο Α. Τάσσος, ο Δάσκαλος μου στην Αθήναν που εκαθόρισεν την ζωήν μου. Οι εξάχρονες σπουδές μου στην Ακαδημίαν «Σούρικωβ» της Μόσχας, ατσαλώσαν τες γνώσεις μου.  Το πάθος μου για την χαρακτικήν επόλλυνεν την ευτυχίαν μου».

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, 10.00 – 13.00 και 15.00 – 17.00

(16.00 – 18.00 καλοκαιρινό ωράριο) μέχρι τις 15 Μαΐου 2022

4. Χαμπής Διαχωρισμός 1980 Scaled
Διαχωρισμός, 1980, λινογραφία
Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.