Έκκληση Ευρωβουλής για συμφωνία στον προϋπολογισμό της ΕΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν στη συζήτηση της Τρίτης τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 και το νέο προϋπολογισμό για το 2015. Ζήτησαν από τα κράτη μέλη να επιδείξουν πολιτική βούληση θέτοντας τέρμα στον αυξανόμενο αριθμό των απλήρωτων λογαριασμών. Οι συνομιλίες με το Συμβούλιο θα ξεκινήσουν εκ νέου αφού η Επιτροπή παρουσιάσει το νέο σχέδιο προϋπολογισμού στις 28 Νοεμβρίου.

“Έχουμε υποχρέωση να συμφωνήσουμε επί ενός λειτουργικού προϋπολογισμού για το 2014 και το 2015 είπε ο εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2014 GérardDeprez (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)”.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των λογαριασμών που θα μείνουν απλήρωτοι το 2014 και μετά να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2015.

Να εξοφληθούν τα χρωστούμενα

“Η πρόταση μας είναι κατανοητή: πρέπει να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε τις πληρωμές στους πολίτες, τους οργανισμούς, τους φοιτητές (..) Έχουμε περισσότερα από 28 δισ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς, κάτι που είναι απαράδεκτο, είπε μία εκ των εισηγητών για το 2015 EiderGardiazábalRubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Για να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των απλήρωτων λογαριασμών, οι οποίοι αυξήθηκαν από 5 δισ. ευρώ το 2010 σε περίπου 28 δισ. έως το τέλος του 2014.

“Απαράδεκτη” η κίνηση του Συμβουλίου να παρουσιάσει τη θέση του την τελευταία ημέρα

Οι συνομιλίες ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν με επιτυχία καθώς το Συμβούλιο παρουσίασε τη θέση του μόλις την τελευταία ημέρα της περιόδου συνδιαλλαγής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ JeanArthuis (Φιλελεύθεροι Γαλλία), τόνισε ότι ήταν “απαράδεκτο” που τα κράτη μέλη έστειλαν τους αντιπροσώπους τους χωρίς να έχουν σαφή γραμμή διαπραγμάτευσης.

Επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο στις 28 Νοεμβρίου κάτι που αφήνει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προτού το ΕΚ μπορέσει να ψηφίσει επί του συμφωνηθέντος κειμένου στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργήσει με το σύστημα των “προσωρινών δωδεκατημορίων”, δηλαδή να λειτουργήσει κάθε μήνα με το ένα δωδέκατο του συνολικού ποσού για το 2014 ή του συνολικού ποσού του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015 (θα επιλεχθεί όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy