Υπονόμευση της φοιτητικής ενότητας

Αντιδράσεις προκάλεσε η στάση της ΦΠΚ Πρωτοπορίας κατά το χθεσινό 44ο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) από το οποίο και απείχε. Η στάση αυτή χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων ως υπονομευτική προς την ενότητα του κινήματος. Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της η ΝΕΔΗΣΥ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το μόνο θεσμικό όργανο έκφρασης των νέων, η ΠΟΦΕΝ, η οποία και αντιπροσώπευε τις χιλιάδες των φοιτητών που ψήφιζαν κάθε χρόνο, παραπαίει. Αδυνατεί να παράξει και να πείσει.


Δεν έχει να επικαλεστεί την παραμικρή επιτυχία τα τελευταία χρόνια, δέσμια του ερασιτεχνισμού και των μικροκομματικών συμφερόντων». Η ΝΕΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως ορθή την αποστασιοποίηση της ΦΠΚ Πρωτοπορία, «από ένα παράνομο Παγκύπριο Συνέδριο που στερεί το δικαίωμα συμμετοχής νόμιμα εκλελεγμένων εκλεκτόρων και η καταγγελία των διαδικασιών αποτελεί τη μόνη λύση». Άμεση ήταν η απάντηση της ΕΔΟΝ, η οποία επισημαίνει ότι στόχος της ΝΕΔΗΣΥ είναι η διάλυση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Μάλιστα η ΕΔΟΝ διερωτάται πώς είναι δυνατόν εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής που ανήκει στο ΔΗΣΥ να συμμετέχουν σε ένα «παράνομο» συνέδριο, όπως το αποκαλεί η νεολαία του κόμματός τους. Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχει εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας και να διαβάζει μάλιστα και χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη σε ένα «παράνομο» συνέδριο όπως το αναφέρει η ΝΕΔΗΣΥ; Όλα αυτά, τονίζει η ΕΔΟΝ, συμβαίνουν γιατί η πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΦΕΝ δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, στις οποίες δεν επιτράπηκε σε δεκάδες φοιτητές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Την απαράδεκτη διαδικασία των εκλογών στην ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης κατακρίνουν, όπως σημειώνει η ΕΔΟΝ, ακόμα και στελέχη της ίδιας της ΝΕΔΗΣΥ, η οποία, όπως υπενθυμίζει, «ήταν απούσα από όλες τις διεκδικήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος».

 

Το δρόμο της διεκδίκησης συνεχίζει η ΠΟΦΕΝ

Το δρόμο της διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών συνεχίζει η ΠΟΦΕΝ. Οπως επισημαίνει η Προοδευτική Κ.Φ. η οποία μέσα από τις διεργασίες του 44ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ κατέθεσε τις δικές της απόψεις και εισηγήσεις φαίνεται πως ενδυναμώνεται η θέληση και ο αγώνας των φοιτητών για λύση στο πλευρό του λαού μας, ενώ στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ότι οι Τ/Κ δεν είναι εχθροί μας, αλλά αντίθετα μαζί θα οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον στην κοινή μας πατρίδα.

Ταυτόχρονα, διατρανώθηκε ότι η ΠΟΦΕΝ θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στα όργανα του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του. Ταυτόχρονα, η Προοδευτική καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη διασπαστική στάση της Πρωτοπορίας, η οποία επέλεξε να είναι η μοναδική παράταξη που απείχε από το συνέδριο. «Προφανώς και η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ αποφάσισε να θέσει υπεράνω τα μικροκομματικά της συμφέροντα επιλέγοντας το δρόμο της ρήξης και όχι της ενότητας του φοιτητικού κινήματος».