Δεν προκαλούμε και δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία, δήλωσε ο Μ. Πελεκάνος

Προσφυγή σε διεθνή σώματα και διπλωματικές ενέργειες εξαγγέλλει η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις με προσφυγή σε διεθνή σώματα και διπλωματικές ενέργειες εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο», ανέφερε αρχικά ο κ. Πελεκάνος. Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης, προκειμένου να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι η επιθετική διάταξη, όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της Λευκωσίας στις τουρκικές κινήσεις που αποσκοπούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Πελεκάνος υπέδειξε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα και λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για να προασπίσει και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μόλις πρόσφατα έχει εκδώσει ένα νέο ψήφισμα όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και πριν από μερικούς μήνες είχε εκδώσει μια ξεκάθαρη προεδρική δήλωση όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. «Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τα όσα καταγράφονται σε κάποια δημοσιεύματα», υπέδειξε.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση, είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα έρθει στην Κύπρο η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.