«Προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης»

Της Νίκης Κουλέρμου

Ήταν προ πολλού αναμενόμενη η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ στην προσπάθεια «στρατιωτικοποίησης» της Κύπρου με διαφόρους τρόπους και εργαλεία. Ένας από αυτούς και η αμερικάνικη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο διά της συμμετοχής των ΗΠΑ (και του ΝΑΤΟ) στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την οποία μόλις προχθές μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το βήμα του 6ου Ενεργειακού Συμποσίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διευκρινίσει στο παρελθόν ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ επικεντρώνεται στα θέματα ασφάλειας. Έγιναν ολόκληρα σενάρια και γράφτηκαν στον Τύπο, με τρόπο που διάφοροι αναλυτές τα ανήγαγαν στη νατοϊκή παρουσία στην περιοχή μας μέχρι το ζήτημα των νατοϊκών εγγυήσεων. Συνέδεαν μάλιστα αυτή την έκφραση ενδιαφέροντος με τις επαφές που είχε ο αρχηγός της Ε. Φρουράς με τον ομόλογό του στην Κύπρο (αεροδρόμιο Λάρνακας, στην παρουσία της κας Ντόχερτι) και αργότερα στις ΗΠΑ…

Οι ΗΠΑ, το είπαμε αρκετές φορές, επιδιώκουν να είναι παρούσες στην περιοχή και αυτό για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και κανενός άλλου. Για να αναβαθμίσουν τον έλεγχό τους στις εξελίξεις και στην επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και στη Συρία. Οι ΗΠΑ είναι αυτή την ώρα απέναντι στην Τουρκία παρότι στρατηγικός σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα αξιοποίησαν την ανάγκη της κυπριακής πλευράς να θωρακιστεί η γεώτρηση της ExxonMobil, έναντι της Τουρκίας. Είναι μια συγκυρία ευτυχής και για τους δύο… Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη ήταν και παραμένει άλλωστε προσηλωμένη στο δόγμα του «ανήκομεν στην Δύση» και δεν πάει πολύς καιρός που το υπέμνησε ο δρ Ιωάννης Κασουλίδης με το περίφημο «είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης»…

Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα ωστόσο και οι πληροφορίες έγιναν πιο σοβαρά περί της στρατιωτικοποίησης της μικρής μας πατρίδας με τη «μυστική αμερικάνικη βάση» και στη συνέχεια με τις πληροφορίες περί «νατοϊκών εγγυήσεων». Καθαρές εξηγήσεις δεν δόθηκαν. Όπως δεν δίνονται σήμερα στην απάντηση της κυβέρνησης προς το ρωσικό ΥΠΕΞ που δηλώνει και προειδοποιεί ότι θα λάβει «απαντητικά μέτρα» στην περίπτωση «αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο». Η κυβέρνηση αναμασά τα περί διευκολύνσεων, προκαλώντας ουσιαστικά και τη Ρωσία αν ενδιαφέρεται για παρόμοιου είδους διευκολύνσεις.

Η Ρωσία όμως στέλνει και μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η στρατιωτικοποίηση της χώρας μας με αντιρωσικό υπόβαθρο θα είναι σε βάρος της ίδιας της Κύπρου.

Άρα δεν είναι απλά οι διευκολύνσεις που ενοχλούν τη Ρωσία. Το αντιρωσικό υπόβαθρο των ενεργειών των ΗΠΑ γενικότερα μπορεί να συμπαρασύρει την κατάσταση στην Κύπρο και η Λευκωσία οφείλει δύο και τρεις φορές να είναι προσεκτική ώστε να μη θυσιαστεί η Κύπρος για να ευνοηθούν τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα στην περιοχή.

Δεν μπορεί και δεν δικαιούται η κυβέρνηση να προσφέρει γη και ύδωρ για να στρέφονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ από το έδαφος ή τη θάλασσά της εναντίον τρίτων χωρών της Μέσης Ανατολής. Δεν δικαιούται, με όχημα τις «διευκολύνσεις» ή άλλως πώς, να δίνει δικαιώματα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ στην Κύπρο έτσι ώστε να την οδηγήσει στην αυτοκτονία χάριν της Δύσης…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy