Αν πρόκειται να συγκληθεί νέα διάσκεψη, ζήτησε να γίνει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό Παλάτι των Εθνών, Γενεύη, Ελβετία Εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο κρατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Ο Πρόεδρος κατέθεσε στην πρώτη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το απόγευμα της Τρίτης, με 8σέλιδο έγγραφο τις θέσεις της ε/κ πλευράς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί η λύση να εκφεύγει των ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας, τα οποία καθορίζουν τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ως τη λύση που θα επανενώνει το κράτος σε μια λειτουργική μορφή και εντός της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο κρατών και ότι αυτή δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Στην πρώτη κιόλας συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο Πρόεδρος συζήτησε όλα τα σενάρια έκβασης της άτυπης διάσκεψης και ποια τα επόμενα βήματα σε κάθε περίπτωση. Σε περίπτωση αδιεξόδου, ο ΓΓ θα προχωρήσει με έκθεση προς το ΣΑ του ΟΗΕ, από το οποίο και θα λάβει εντολές αναλόγως και το ΣΑ θα τοποθετηθεί με ψήφισμά του. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώσει για τις εξελίξεις της Γενεύης όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ομολόγους του χωρών-μελών της ΕΕ και την ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο.

Σε περίπτωση συνέχισης της προσπάθειας, η ε/κ πλευρά πιστεύει πως είτε άτυπη είτε επίσημη θα είναι η επόμενη διάσκεψη, πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα και εν πάση περιπτώσει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Όπως είπε ο Πρόεδρος στον κ. Γκουτέρες, θέλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει τη δυνατότητα να έχει θετική στάση, αν όλα πάνε καλά, στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος επίσης να δει και τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη εντός εβδομάδων, σημειώνοντας πως παρόμοιες συναντήσεις στο παρελθόν ήταν βοηθητικές.

Ο Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει και αποκεντρωμένη ομοσπονδία εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και ανέφερε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως για παράδειγμα η επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ε.Ε.

Στήριξη στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο πλαίσιο της διάσκεψης έδωσε η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια. Κατά την παρέμβασή του στην άτυπη διάσκεψη, εκτός από την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ΔΔΟ σύμφωνα με τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων.

Γενεύη – Αποστολή Νίκη Κουλέρμου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy