Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων στην Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε τον διαγωνισμό για αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων που υπάρχουν στην οδό Πιαλέ Πασιά στην τουρκοκυπριακή συνοικία.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα και στόχος είναι, αφενός ο εξωραϊσμός των προσόψεων, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και της Λάρνακας και αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περίοικων και επισκεπτών της περιοχής. Με το έργο θα προβληθεί και θα αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής».

Προστίθεται ότι «η παραλιακή αυτή συνοικία με έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας επισκέπτης αφού ενώνει τα εξίσου τουριστικά σημεία, το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την περιοχή Μακένζι. Η περιοχή της Τουρκοκυπριακής Συνοικίας της οδού Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, έχει χαρακτηρισθεί «Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα», λόγω του κοινωνικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει».

Η περιοχή «παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και αποτελεί πόλο έλξης δημοτών αλλά και επισκεπτών για την γραφική πόλη της Λάρνακας. Το 2014 ολοκληρώθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση το έργο Βελτίωσης της οδού Πιαλέ Πασά, το οποίο αναβάθμισε την περιοχή και προσέδωσε ένα κοσμοπολίτικο, μοντέρνο χαρακτήρα στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι «η ολοκλήρωση του έργου της Αποκατάστασης και βελτίωσης των προσόψεων επί της οδού Πιαλέ Πασά αναδεικνύει την περιοχή περαιτέρω και ολοκληρώνει την αναμόρφωση της. Oι εργασίες που θα γίνουν για επαναφορά των προσόψεων όσο το δυνατό στην αρχική τους μορφή, είναι κυρίως αρχιτεκτονικής φύσεως και περιλαμβάνουν, αφαίρεση σαθρών σουβάδων, υλικών και επιχρισμάτων, αφαίρεση από τις τελικές επιφάνειες, επενδύσεων με κεραμικά ή πέτρα, ταμπέλλες, επιγραφές και αφαίρεση υλικών τα οποία δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές θα ακολουθηθούν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου 240(Ι)2002 και του άρθρου 38(4) του Νόμου περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή. Επίσης, γίνεται καθαρισμός δομικών στοιχείων και απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών.

Όπως αναφέρεται, με την ολοκλήρωση των εργασιών «η περιοχή θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη της Λάρνακας». Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας και η εκτίμηση του κόστους ανέρχεται στα €1.052.000,00 + ΦΠΑ και θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 15 μήνες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.