Πρόκληση ο «δανεισμός» γλυπτού του Παρθενώνα

Ως κίνηση που «προκαλεί τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. Στην σχετική δήλωσή του μάλιστα ο κ. Σαμαράς θέτει τη λέξη «δανείσει» εντός εισαγωγικών θέλοντας να υπογραμμίσει, όπως την ερμηνεύει μιλώντας στο ΚΥΠΕ στενός συνεργάτης του, ότι «δεν μπορεί κάποιος να δανείζει κάτι που δεν του ανήκει».

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γλυπτά του Παρθενώνα, το ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού, ένα από τα πολλά κειμήλια που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το συγκεκριμένο γλυπτό αποφασίστηκε από το Βρετανικό Μουσείο να δοθεί δανεικό στο περίφημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, με την ευκαιρία της επετείου των 250 χρόνων από την ίδρυσή του.

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί “αμετακίνητων” γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο “επιχείρημά” τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει», αναφέρει στην δήλωσή του ο Πρωθυπουργός, που δεν διστάζει στη συνέχεια να θυμίσει ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας», και ότι η αξία των γλυπτών που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο και τώρα δανείζει και αλλού, «είναι ανεκτίμητη».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο Μουσείο δανείζει ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα και, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC, η μεταφορά του ακέφαλου αγάλματος στη Ρωσία έγινε με άκρα μυστικότητα, και θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ερμιτάζ.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε στο BBC ότι το Βρετανικό Μουσείο «είναι ένα Μουσείο του κόσμου για τον κόσμο» και ότι « τίποτε δεν το αποδεικνύει πιο περίτρανα από ότι ο δανεισμός ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης».

Κατά την άποψή του, το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο», κάνοντας πραγματικότητα, όπως ισχυρίστηκε «τα ιδανικά του Διαφωτισμού ότι τα σπουδαία πράγματα στον κόσμο πρέπει να εκτίθενται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να θαυμάζονται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες».

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι όσες φορές ζητήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο, έστω και ως χειρονομία καλής θελήσεως, θα δανείσει ένα από τα γλυπτά στην Ελλάδα, που είναι άλλωστε η «πατρίδα τους», οι Βρετανοί αρνήθηκαν, ακόμα και όταν έγιναν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που έχει εγκωμιαστεί από όλο τον κόσμο.

«Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!», είναι η ακροστιχίδα της δήλωσης του Πρωθυπουργού της χώρας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy