«Προκλητικά ανέτοιμο» το Υπ. Παιδείας να δώσει απαντήσεις για Ειδική Εκπαίδευση

Στο ίδιο έργο θεατές βουλευτές και ενδιαφερόμενοι Σύνδεσμοι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι Σύνδεσμοι και βουλευτές στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς οι λειτουργοί που εκπροσώπησαν το Υπουργείο Παιδείας είχαν οδηγίες να καταγράψουν τα ζητήματα και να μην τοποθετηθούν, την ώρα που το θέμα συζητείται για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων «Μαζί», ΔΕΠΥ, «Αγκαλιά Ελπίδας», Συνδρόμου Ντάουν και του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό, ΚΥΣΟΑ, ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ τόνισαν την ανάγκη για μεταρρύθμιση της Ειδικής προς την Ενιαία Εκπαίδευση με ένα κοινώς αποδεκτό νομοσχέδιο. Όπως λέχθηκε για το σχετικό προσχέδιο που εκπονήθηκε, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και από πλευράς των Συνδέσμων αλλά και από πλευράς εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, που αποχώρησαν από τη διαδικασία εκπόνησής του, καθώς αυτό απέχει κατά παρασάγγας από τα πρότυπα της Ενιαίας Εκπαίδευσης. Μάλιστα τονίστηκε ιδιαίτερα ότι σχετική έκθεση «καταπέλτης» για το προσχέδιο υπάρχει και από την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Οι ενδιαφερόμενοι Σύνδεσμοι και οι βουλευτές ζήτησαν όπως ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση πριν κατατεθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο στη Βουλή. Μέχρι να γίνει αυτό, απαίτησαν έστω την εφαρμογή της υφιστάμενης, πλην αναχρονιστικής, Νομοθεσίας, όπου, όπως είπαν, παρατηρούνται συστηματικές παραβιάσεις από πλευράς Υπουργείου. Μάλιστα, κατέθεσαν πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς στις παραβιάσεις αλλά και στα προβλήματα με τους Συνοδούς. Στο υπόμνημα πέραν από καταγραφή των προβλημάτων υπάρχουν και συγκεκριμένες εισηγήσεις προς επίλυσή τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε χρόνια προβλήματα όπως η έλλειψη κλινικών ψυχολόγων, η μη προσαρμογή βιβλίων, εξοπλισμού και αξιολόγησης για παιδιά Ειδικής Αγωγής αλλά και η μη προσαρμογή των σχολείων σε θέματα προσβασιμότητας.

Οι βουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το ΥΠΠΑΝ ξανά δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις, με τους λειτουργούς του να δεσμεύονται ότι θα μελετηθεί το υπόμνημα και θα επανέλθουν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι το ΥΠΠΑΝ ήταν προκλητικά ανέτοιμο να δώσει απαντήσεις για σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν εγερθεί κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες συνεδρίες.

«Θέματα που αφορούν σε δομές, στελέχωση, ενίσχυση εκπαιδευτικών και κλινικών ψυχολόγων, καθυστερήσεις, ζητήματα που αφορούν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των “οροφών” που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση, θέματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις στις οποίες φοιτούν παιδιά με αναπηρίες, τις έγκαιρες αξιολογήσεις, θέματα με τους συνοδούς, με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας κ.ο.κ.», ανέφερε.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy