Απαράδεκτη θεωρεί το ΔΗΚΟ την ενέργεια του Δημάρχου Δερύνειας να ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρέμβει στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ημικατεχόμενο Δήμο.

Αδιανόητη, απαράδεκτη και εχθρική ισχυρίζεται πως ειναι  η επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας προς την επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Είναι δικαίωμα του Δημάρχου να διαφωνεί με την πρόταση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά τη Δερύνεια, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος να καλεί τρίτους να παρέμβουν για να μην επηρεαστεί ο δήμος του.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θέμα της κυβέρνησης, της Βουλής και των άλλων εμπλεκομένων, όπως της Ένωσης Δήμων και κανενός άλλου.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας θέλει να παραμείνει ανενόχλητος, για να διαδραματίζει δήθεν ρόλο στην επαφή των δύο κοινοτήτων. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω άλλων φορέων και όχι μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι τσιφλίκι κανενός».

Ανεξάρτητα από τη θέση του για την κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα κατατεθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως απαράδεκτη την επιστολή του Δημάρχου Δερύνειας.