Προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των πιθήκων με καραντίνα 21 ημερών στη Γερμανία

Καθησυχαστικές, αλλά όχι αδιάφορες εμφανίζονται οι αρχές στη Γερμανία και προετοιμάζουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την «ευλογιά των πιθήκων».

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ εξέδωσε σύσταση, σύμφωνα με την οποία όσοι προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 21 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόσωπα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Παρήγγειλε 40.000 εμβόλια

Η μεγάλη διάρκεια της καραντίνας, η οποία πάντως δεν θεωρείται υποχρεωτική, οφείλεται στη μακρά περίοδο επώασης της ασθένειας. Μέχρι στιγμής μόνο το Βέλγιο έχει επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τους νοσούντες.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι παρήγγειλε 40.000 εμβόλια «Imvanex» κατά της ευλογιάς από τις ΗΠΑ. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση του στην πρόληψη της «ευλογιάς των πιθήκων».

Στην ΕΕ είχε εγκριθεί το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς προστατεύει κατά πάσα πιθανότητα και από την ευλογιά των πιθήκων. Hδη σήμερα η Γερμανία διαθέτει απόθεμα 100.000.000 εμβολίων κατά της ευλογιάς.

Ωστόσο, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, τα σκευάσματα αυτά δεν θεωρούνται κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν στην ευλογιά των πιθήκων, λόγω πιθανών παρενεργειών.

Υπό συζήτηση ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων

Το ζήτημα που απασχολεί τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (StiKo) στη Γερμανία είναι εάν κρίνεται σκόπιμος ο εμβολιασμός «ευπαθών ομάδων».

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μέρτενς, επισημαίνει ότι «οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς θεωρούνται προστατευμένοι και από την ευλογιά των πιθήκων και η προστασία αυτή μάλλον διαρκεί για πάντα».

Ο Μέρτενς σημειώνει ότι παλαιότερα ένας στους 20.000 εμβολιασμένους παρουσίαζε επιπλοκές, ακόμη και μηνιγγίτιδα, αλλά τα σύγχρονα σκευάσματα θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού θεωρείται «μάλλον απίθανος».

Δώδεκα κρούσματα

Μέχρι την Τετάρτη είχαν καταγραφεί στη Γερμανία δώδεκα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Το προηγούμενο βράδυ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λόταρ Βίλερ είχε δηλώσει ότι αναμένεται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται για μία νέα πανδημία», ενώ και η επιστημονική κοινότητα σημειώνει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού. Aλλωστε, επισημαίνει ο Λόταρ Βίλερ, η ασθένεια δεν μεταδίδεται εύκολα, παρά μόνο «με στενή επαφή».

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.