Προνόμιο για λίγους έγινε η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας

Μειώνονται οι τιμές και αυξάνονται τα ενοίκια, αφού ελάχιστοι μπορούν πλέον να αγοράσουν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Προνόμιο για λίγους έγινε η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.  


Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές σημείωσαν μεγάλη μείωση της τάξης του 5,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρά ταύτα, την ίδια περίοδο οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 1,9%, σπάζοντας τον «κανόνα» της οικονομίας που θέλει τις τιμές και τα ενοίκια να κινούνται σε μία σχετικά παράλληλη πορεία. Το φαινόμενο εξηγείται από τα νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και τα οποία θέλουν τα περισσότερα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τους νέους να καταφεύγουν στο ενοίκιο, επειδή αδυνατούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη ένεκα των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και των υψηλών απαιτήσεων που θέτουν οι τράπεζες για την εξασφάλιση δανείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης στην οποία σημειώθηκε κατακόρυφη μείωση στις τιμές των κατοικιών. Αντίθετα, στην ΕΕ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 9,4%. Σημειώνεται μάλιστα ότι η μείωση των τιμών στην Κύπρο οφείλεται αποκλειστικά στις νέες κατοικίες (-7,1%), ενώ στις υφιστάμενες κατοικίες σημειώθηκε αύξηση (+2,2%).

Την ίδια ώρα η αύξηση των ενοικίων στην Κύπρο (+1,9%) είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη (+1,3% και +1,2% αντίστοιχα).


Σημειώνεται ότι οι μισθοί στην Κύπρο είναι 40% πιο χαμηλοί από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας φτάνει μόλις στα 18,3 ευρώ και είναι 37% πιο χαμηλό από την ΕΕ (29,1 ευρώ) και 44% πιο χαμηλό από την ευρωζώνη (32,8 ευρώ).

Επισημαίνεται επίσης ότι οι δόσεις των δανείων στην Κύπρο είναι διπλάσιες και βάλε από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανέρχεται στο 2,07%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,38%. Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ τα νοικοκυριά στην Κύπρο καλούνται να πληρώσουν μόνο για τον τόκο 4.140 ευρώ το χρόνο ή 345 ευρώ το μήνα, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.760 ευρώ το χρόνο ή 230 ευρώ το μήνα.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι στη διαμόρφωση της πιο πάνω κατάστασης έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η ανυπαρξία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής από το κράτος.


Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ κατάθεσε σειρά προτάσεων, όπως η Ίδρυση Κεντρικού φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, η διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στα προγράμματα του κράτους ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, η αναπροσαρμογή του ύψους των χορηγιών ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, η επέκταση του θεσμού της κοινωνικής στέγασης, με έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων σε νεαρά ζευγάρια για ανέγερση κατοικίας. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.