Προνόμιο μόνο των πλουσίων η στέγη στη Λεμεσό

  • Το πρόβληµα στέγης είναι ιδιαίτερα οξύ στη Λεµεσό που, όχι άδικα, την αισθάνεται πλέον ο κόσµος σαν «µια πόλη όπου µόνο οι πλούσιοι µπορούν να ζουν».  Κι αυτό επειδή το µοντέλο ανάπτυξης που προωθήθηκε την τελευταία δεκαετία και οι πολιτικές της αρπαχτής προς όφελος κάποιων ολίγων κόλλησαν τον πολύ κόσµο στον τοίχο της ανέχειας. Οι λιγότερο προνοµιούχες οµάδες του πληθυσµού εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην υιοθέτηση της ολοκληρωµένης πρότασης που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για κοινωνικά προσανατολισµένη στεγαστική πολιτική

Ανεργία ή περιστασιακή απασχόληση, μισθοί και μεροκάματα πείνας από τη μια και από την άλλη ακρίβεια που δεν επιτρέπει την εξασφάλιση ούτε των βασικών και ενοίκια που για να μπορείς να ανταποκριθείς θα πρέπει να ξεγυμνωθείς…

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Οι αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, εκτός όλων των άλλων κακών που κληροδότησαν στον τόπο, κατάφεραν να μετατρέψουν και το βασικό συνταγματικό δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη για στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση σε προνόμιο και άπιαστο όνειρο.

Μια πραγματικότητα που την βιώνουν στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους και γενικότερα οι φτωχές και ευάλωτες ομάδες, που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού. Καθημερινά και με κάθε ευκαιρία ο κόσμος που υποφέρει εκφράζει την απόγνωσή του, καθώς οι προσπάθειες, όχι για εξασφάλιση ιδιόκτητης κατοικίας αλλά μιας στέγης με ενοίκιο το οποίο θα μπορεί να πληρώνεται κάθε τέλος του μηνός, πέφτουν στο κενό.

Και το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στη Λεμεσό που, όχι άδικα, την αισθάνεται πλέον ο κόσμος σαν «μια πόλη όπου μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ζουν», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε. Κι αυτό επειδή το μοντέλο ανάπτυξης που προωθήθηκε την τελευταία δεκαετία και οι πολιτικές της αρπαχτής προς όφελος κάποιων ολίγων, κόλλησαν τον πολύ κόσμο στον τοίχο της ανέχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης και της απελπισίας.

Ανεργία ή περιστασιακή απασχόληση, μισθοί και μεροκάματα πείνας από τη μια και από την άλλη ακρίβεια που δεν επιτρέπει την εξασφάλιση ούτε των βασικών και ενοίκια που για να μπορείς να ανταποκριθείς, θα πρέπει να ξεγυμνωθείς. Ένα μαρτύριο που συνεχώς εντείνεται, καθώς ο κόσμος που άκουσε πολλές εξαγγελίες και προγράμματα από τη νέα κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ο καιρός περνά χωρίς η κατάσταση να αλλάζει προς το καλύτερο.

Ανεφάρμοστα τα στεγαστικά σχέδια για την ορεινή Λεμεσού

Μια ελπίδα ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εξασφάλιση στέγης σε όλους τους πολίτες άρχισε να γεννάται μέσα από τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για προσιτή στέγη στην πόλη και την ύπαιθρο της Λεμεσού, στα πλαίσια της παγκύπριας εκστρατείας του κόμματος για μια ολοκληρωμένη και κοινωνικά προσανατολισμένη στεγαστική πολιτική.

Καίριες επισημάνσεις για πτυχές του στεγαστικού προβλήματος που ταλανίζουν τον κόσμο της Λεμεσού έγιναν από φοιτητές και άλλους πολίτες, τόσο στη διάρκεια δημοσίων συζητήσεων και στην παρουσίαση των προτάσεων του ΑΚΕΛ, όσο και σε συνομιλία που είχε η «Χαραυγή» με κάποιους από αυτούς τους πολίτες.

Μέσα από τις τοποθετήσεις του κόσμου, αναδύεται η πικρή εμπειρία από την αδυναμία εξασφάλισης στέγης, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των εξωφρενικών ενοικίων, ενώ παράλληλα εκφράζεται η απογοήτευση για τα ανεφάρμοστα κυβερνητικά προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν είτε τη δημιουργία φοιτητικών εστιών που θα έλυναν οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα εκατοντάδων νέων, είτε τα σχέδια που είχαν εξαγγελθεί για την ορεινή Λεμεσό, για τα οποία όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αφού τα κριτήρια που επιβλήθηκαν ήταν εκ των προτέρων αποτρεπτικά.

Θυμωμένος είναι όμως ο κόσμος και με τον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία βαρύγδουπων εξαγγελιών ανακοινώνοντας σχεδιασμούς και προγράμματα για αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, με στόχο την «προσιτή στέγη για όλους», κάτι όμως που παραμένει ακόμα στα λόγια και τα χαρτιά.

Οι ελπίδες των φοιτητών στις εστίες στα «Βερεγγάρια»

Μια από ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ και αφορά ειδικότερα την επίλυση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος τού συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των νέων που σπουδάζουν στο ΤΕΠΑΚ, είναι η χωρίς άλλη καθυστέρηση άμεση προώθηση της ανέγερσης 500 φοιτητικών εστιών στον οικισμό «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια.

Ένα έργο που εξαγγέλθηκε από τα μισά περίπου της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που έγιναν και παρουσιάστηκαν δημόσια τα αρχιτεκτονικά του σχέδια, πλην όμως περιμένει ακόμα την υλοποίησή του. Και μπορεί η ακαδημαϊκή χρονιά να έχει τελειώσει ή να βρίσκεται προς το τέλος της, όμως οι φοιτητές που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα υποστατικά και κατ’ επέκταση οι γονείς τους, που αποτελούν τη βασική, αν όχι τη μοναδική πηγή οικονομικής στήριξής τους, συνεχίζουν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού διακατέχονται από την αβεβαιότητα για το τι τους περιμένει τον Σεπτέμβριο.

«Θα αναλωθούμε από την αρχή σε ένα κυνήγι για εξασφάλιση στέγης, στην οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν τα οικονομικά της οικογένειας…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και ιδιαίτερα εκείνους που θα έρθουν από την Ελλάδα ή άλλες χώρες που δεν γνωρίζουν ότι στη Λεμεσό το ενοίκιο ακόμα και για ένα στούντιο αντιστοιχεί με έναν μηνιαίο βασικό μισθό ή και τον ξεπερνά.

Τα εξωφρενικά ύψη στα οποία έχουν φτάσει τα ενοίκια στη Λεμεσό οι φοιτητές τα αποδίδουν τόσο στη μεγάλη ζήτηση των διαμερισμάτων και τη μειωμένη προσφορά, όσο και στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει τους νόμους της αγοράς βάζοντας κάποιο όριο στην αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και άλλων υποστατικών, οι οποίοι πλουτίζουν ασύστολα και με την ανοχή του κράτους σε βάρος των φοιτητών.

Την οριστική λύση του προβλήματος την βλέπουν οι φοιτητές μόνο με την άμεση προώθηση των διαδικασιών για ανέγερση των εστιών στα «Βερεγγαρια». Να σημειωθεί ότι με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια, το έργο θα περιλαμβάνει 485 δωμάτια και θα έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί οι προσφορές για την κατασκευή από τον περασμένο Οκτώβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και κόστος 40 εκ. ευρώ. Πάντως, το ίδιο το ΤΕΠΑΚ δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες εντός του 2024.

Φιάσκο η πολυδιαφημιζόμενη «προσιτή στέγη για όλους»

Το γεγονός ότι παραμένουν στα χαρτιά τα πολυδιαφημιζόμενα από τον Δήμο Λεμεσού σχέδια αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη, τα οποία, με βάση τις εξαγγελίες που είχαν γίνει, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ξενίζει ιδιαίτερα τον κόσμο της Λεμεσού που περιμένει από κάπου να πιαστεί στο θέμα της στέγης.

Πρόκειται για το περιβόητο έργο «Προσιτή στέγη για όλους», που περιλαμβάνει η συμφωνία την οποία υπέγραψαν πριν από δύο περίπου χρόνια ο Δήμος και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης και αφορά την ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων στους χώρους όπου εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχουν σε άθλια κατάσταση οι Δημοτικές Κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί όταν τα ηνία του Δήμου Λεμεσού κρατούσαν οι αριστεροί δήμαρχοι Πλουτής Σέρβας και Κώστας Παρτασίδης.

Με βάση τους σχεδιασμούς και τις κατά καιρούς εξαγγελίες που έγιναν από τον δήμο και την κυβέρνηση, το μεγαλεπήβολο έργο, κόστους 100 εκ. ευρώ, αφορούσε την κατασκευή 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφάλιζαν υψηλό ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων. Θα κάλυπτε, δε, με χαμηλό ενοίκιο ή αγορά, τις ανάγκες στέγασης ατόμων ή οικογενειών στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Όπως επανειλημμένα, μάλιστα, είχε αναφερθεί, το έργο θα κατασκευαζόταν σε διάφορες φάσεις, με το ξεκίνημα να γίνεται εντός του 2022 και την παράδοση των πρώτων 150 οικιστικών μονάδων μέσα στο 2023. Τελικά το όλο έργο παρέμεινε στις εξαγγελίες και τα χαρτιά, αφού η χρηματοδότηση της κυβέρνησης προς τον ΚΟΑΓ για την υλοποίηση του έργου θα γινόταν από έσοδα που θα προέκυπταν από τα «χρυσά» διαβατήρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας του ΑΚΕΛ στο Δήμο Λεμεσού, Μιχάλης Σωκράτους, «μιαν καλή πρωίαν ήρθαν και μας είπαν ότι λόγω του τερματισμού του προγράμματος πολιτογραφήσεων, η υλοποίηση του έργου μπαίνει στον πάγο… Το θέμα τέθηκε με εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Εσωτερικών και είμαστε σε αναμονή…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεμεσού, επί δημαρχίας όμως Δημήτρη Κοντίδη και Ανδρέα Χρίστου, είχε συνεργαστεί με τον ΚΟΑΓ και έγινε κατορθωτό να κατασκευαστούν σε δημοτική περιουσία στη συνοικία Αγίου Ιωάννη καινούργιες πολυκατοικίες, στις οποίες στεγάστηκαν τότε 80 και πλέον οικογένειες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy