Προνομιούχοι και παρακατιανοί

Έλα στο Google News

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί άνετα να εξετάσει αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια σε χρόνο εξπρές, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες να εξετάσει αιτήσεις που αφορούν δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με αποτέλεσμα πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί προκειμένου να επιβιώσουν, να «αναμένουν για μήνες τη σχετική απόφαση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια κυβέρνηση, η οποία έδωσε χιλιάδες «χρυσά» διαβατήρια με παράνομες και παράτυπες μεθόδους, βγάζει το λάδι στους αιτητές του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους ζητά να καταθέσουν ξανά και ξανά έγγραφα τα οποία είχαν ήδη προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία, επειδή -όπως τους αναφέρουν προσωπικά- έχουν απολεσθεί.

Η κυβέρνηση η οποία πηγαίνει η ίδια σε συνέδρια ατζέντηδων διαβατηρίων και μάλιστα τα επιχορηγεί, είναι «απρόσωπη» και ταλαιπωρεί πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια κυβέρνηση, η οποία στις πολιτογραφήσεις προσώπων τα οποία συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας -στις οποίες εμπλέκεται όλη η οικογένεια Αναστασιάδη από τον γαμπρό και τις θυγατέρες μέχρι τον Πρόεδρο- έκρινε ότι οι δύο μήνες περίπου που πέρασαν από την ημέρα που οι αιτητές συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους μέχρι την εξέταση των αιτήσεών τους συνιστά «πάροδο εύλογου χρόνου», χρειάζεται μήνες για να εξετάσει αιτήσεις πολιτών χωρίς εισοδήματα που αναμένουν ένα μικρό επίδομα από το κράτος για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μάλιστα οι αιτήσεις για τη μαρίνα Αγίας Νάπας εξετάστηκαν με το παλιό καθεστώς και με τεράστια επιείκεια, παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα άλλαξε η νομοθεσία, ενώ οι αιτήσεις για ΕΕΕ εξετάστηκαν με τεράστια αυστηρότητα και σ’ όσες εγκρίθηκαν το επίδομα ξεκίνησε από την ώρα που λήφθηκε η απόφαση, ανεξάρτητα αν η αίτηση υποβλήθηκε πριν μήνες.

Και το θέμα δεν περιορίζεται στα πιο πάνω. Με τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται τα «χρυσά» διαβατήρια εξετάζονται όλες οι αιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, όπως πολεοδομικές παρεκκλίσεις, επιδοτήσεις, χαλαρώσεις κριτηρίων κτλ. Και με τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται οι αιτήσεις για το ΕΕΕ, εξετάζονται οι αιτήσεις για όλα τα επιδόματα τα οποία αφορούν πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία. Από τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τα άτομα με αναπηρίες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει χωρίσει την κοινωνία σε δύο ομάδες. Τους προνομιούχους και τους παρακατιανούς. Τους αυλικούς και ιθαγενείς. Τους συμπέθερους, τους εταίρους και τους συνεταίρους από τη μια πλευρά και τον λαουτσούκο από την άλλη.

Η κυβέρνηση κάποτε θα φύγει. Δυστυχώς όμως η ζημιά που θα αφήσει πίσω της για την κοινωνία θα είναι τεράστια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.