Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών: Δε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά για την Προδημοτική

«Δεν έχει περάσει δυστυχώς από την Ολομέλεια της βουλής η θέση και η τροπολογία που η ΠΟΕΔ απέστειλε γραπτώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα, για την επέκταση της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Αναλυτικά:

«Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία διασφάλιζε τη σωστή εφαρμογή του νομοσχεδίου σε βάθος τριετίας μέσα από το δημόσιο νηπιαγωγείο, κατατέθηκε ως τροπολογία από το ΑΚΕΛ και ψηφίστηκε και από τους Οικολόγους.

Αντιθέτως, το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε μετά από τις τροπολογίες των άλλων κομμάτων στο αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, αν και σαφώς είναι καλύτερο από το αρχικό, αφήνει ανοικτό το παράθυρο διοχέτευσης παιδιών υποχρεωτικής φοίτησης από το δημόσιο νηπιαγωγείο στα ιδιωτικά τη σχολική χρονιά 2025-2026.

Την ίδια στιγμή τα κοινοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία για πρώτη φορά θα φοιτήσουν παιδιά υποχρεωτικής ηλικίας τις επόμενες τρεις σχολικές χρονιές, δεν αποτελούν δημόσιες δομές, αν και επιχορηγούνται από το κράτος. Λειτουργούν με τον Περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμο του 2019 και πρόκειται για ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος με ετήσια επιχορήγηση και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόνοια για μετατροπή των κοινοτικών σε δημόσια, στην περίπτωση που σε αυτά φοιτούν παιδιά υποχρεωτικής φοίτησης. Πουθενά δεν υπάρχει η δέσμευση για ίδρυση νέων δημόσιων δομών, για να μπορέσει το δημόσιο νηπιαγωγείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της επέκτασης της δημόσιας υποχρεωτικής προδημοτικής.

Ως εκ τούτου, οι τροπολογίες στο αρχικό νομοσχέδιο επί της ουσίας ενισχύουν τα κοινοτικά νηπιαγωγεία για τα επόμενα τρία χρόνια και όχι το δημόσιο νηπιαγωγείο, όπως αυτό προνοούσε η τροπολογία που ψηφίστηκε από ΑΚΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. Το γεγονός αυτό, πρωτόγνωρο για τη δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλει την άμεση συνέχιση του αγώνα στήριξης του δημόσιου νηπιαγωγείου.

Ως Προοδευτική, εμμένουμε στη θέση μας για σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου, έτσι ώστε το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να έχει εξουσιοδότηση για λήψη δυναμικών μέτρων αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, για την Προδημοτική Εκπαίδευση.

Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι εμφανείς και ως εκ τούτου πρέπει το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να εξετάσει σοβαρά το νέο νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για να προλάβει καταστάσεις. Η Προοδευτική δεν πρόκειται να σηκώσει τα χέρια ψηλά, ούτε να σιγήσει για τη δημόσια Προδημοτική. Αγώνας διαρκείας για στήριξη του δημόσιου νηπιαγωγείου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.