Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων/Νηπιαγωγών: «Επιβεβλημένη η παραίτηση του Υπ. Παιδείας και η δημόσια απολογία του»

Ικανοποίηση για τον τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του εκπαιδευτικού, Γιώργου Γαβριήλ, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωση η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Την ίδια ώρα, απαιτείται η παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και η δημόσια απολογία του.

Αυτούσια η ανακοίνωση:


«Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συναδέλφου Γιώργου Γαβριήλ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την ίδια την κοινωνία, η οποία με την άμεση και έντονη αντίδρασή της απέτρεψε το πισωγύρισμα σε επικίνδυνες εποχές και έβαλε φρένο σε απολυταρχικές συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και νοοτροπίες και δεν γίνονται αποδεκτές στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Η Προοδευτική από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον συνάδελφο εκφράζοντας την άμεση στήριξη και συμπαράστασή της στον αγώνα που έδωσε για υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Προοδευτική ανέφερε:
«Εμείς αντίθετα διαπιστώνουμε, ότι είναι ο ίδιος ο Υπουργός, που δυσφημίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και υπηρεσία στο σύνολό της, αφού υπονομεύει με τη συμπεριφορά του την Τέχνη και τον Πολιτισμό για τα οποία έχει ορκιστεί να υπηρετεί και διασαλεύει όχι μόνο την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά της κυπριακής παιδείας και κοινωνίας γενικότερα»

Ένα χρόνο μετά οι θέσεις της Προοδευτικής, δικαιώνονται. Η παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και στην ιδιωτικότητα του συναδέλφου οδήγησε σε δημόσια κατακραυγή τόσο σε τοπικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγκάζοντας το Υπουργικό Συμβούλιο να αδειάσει τον ίδιο τον Υπουργό της Παιδείας καλώντας σε τερματισμό των πειθαρχικών διαδικασιών. Συγχαρητήρια στον συνάδελφο για τον αγώνα που έδωσε ο οποίος δεν ήταν προσωπικός. Η νίκη του αποτελεί νίκη ολόκληρης της κοινωνίας αφού έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι αναφαίρετοαπαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο.


Διεθνές ρεζίλεμα προκάλεσε επίσης η εντολή του Υπουργού Παιδείας σε συνάδελφους καθηγητές/τριες «να σχιστεί πριν δοθεί στους μαθητές», αναφερόμενη σε συγκεκριμένη σελίδα από βιβλίο Αγγλικών. Το σκίσιμο σελίδας φέρνει αναπόφευκτα στη μνήμη μας την μακρά και σκοτεινή ιστορία της «καύσης βιβλίων» του ναζιστικού καθεστώτος ως πρακτική κρατικής λογοκρισίας και ελέγχου. Η άμεση αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα οδήγησαν τον Υπουργό στην παραδοχή ότι η διαχείριση του περιστατικού ήταν ατυχής και λανθασμένη. Η παραδοχή και απολογία του Υπουργού δεν μας εφησυχάζει.

Την ίδια λογοκρισία και έλεγχο στα σχολεία επιβεβαιώνει η εντολή του Υπουργού Παιδείας προς τα δημόσια σχολεία να τιμήσουν την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με δύο μόνο συγκεκριμένα, αποδεκτά για το Υπουργείο, τραγούδια του. Η μεγαλύτερη ύβρις και ντροπή για τον τεράστιο αυτόν δημιουργό, καλλιτέχνη, γνήσιο αγωνιστή της δημοκρατίας.

Πειθαρχικές διώξεις συναδέλφων, σκίσιμο βιβλίων, λογοκρισία και κρατικός έλεγχος μέσα στα δημόσια σχολεία προκάλεσαν τεράστια κρίση στην κυπριακή κοινωνία αλλά και διεθνή διασυρμό. Μετά τα τραγικά τεκταινόμενα στο χώρο της παιδείας, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών θεωρεί πλέον επιβεβλημένη την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας και τη δημόσια απολογία του. Προειδοποιούμε ξανά ότι απολυταρχικές και αυταρχικές συμπεριφορές προς συναδέλφους εκπαιδευτικούς, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.