Προοδευτική Κίνηση: Καταγγέλλει κυβέρνηση και ΥΠΠΑΝ για διοχέτευση εκατομμυρίων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

«Με συγκεκαλυμμένο τρόπο και επικαλούμενο την επέκταση της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω, το ΥΠΠΑΝ επιχειρεί να διοχετεύσει 12,5 εκ ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στον ιδιωτικό τομέα, εις βάρος του δημόσιου σχολείου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Αναλυτικά:

«Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταγγέλλει το ΥΠΠΑΝ και την κυβέρνηση Αναστασιάδη για έμμεση και προμελετημένη  προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης, μέσα από την πρόταση που έχουν υποβάλει στον «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ» και αφορά την πρόταση για «Επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών».

Συγκεκριμένα, κι ενώ κάποιος θα περίμενε ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα σχεδιαζόταν και θα ανακοινωνόταν η ίδρυση νέων αιθουσών, νέων νηπιαγωγείων, νέων προσλήψεων νηπιαγωγών και προσωπικού, αντί αυτού το μόνο που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός τους είναι επιδότηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και η αύξηση της επιχορήγησης στα κοινοτικά. Μέσα από την πρόταση, το ΥΠΠΑΝ, ορίζει ως ένα από τους κύριους στόχους του μέσα από το συγκεκριμένο έργο, την υποχρεωτική και δωρεάν φοίτηση από την ηλικία των 4 ετών μέχρι την ηλικία των 6 και προγραμματίζει να το κάνει με αύξηση της επιχορήγησης προς τα κοινοτικά, αντί τη μετατροπή τους σε δημόσια και την επιχορήγηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Είναι ξεκάθαρο ότι μοναδικός τους στόχος είναι η άμεση διοχέτευση 12 εκ ευρώ προς τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εις βάρος του δημοσίου σχολείου.

Θυμίζουμε ότι από το 2018 που ψηφίστηκε η αύξηση του ηλικιακού ορίου εισδοχής στο δημοτικό σχολείο, καμία ενέργεια δεν έγινε από πλευράς κυβερνώντων για επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά πολλά μικρότερα παιδιά, κυρίως ηλικίας 3 με 4 ετών, να αποκλειστούν από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Επιπλέον, κάθε γονιός που το παιδί του είναι κάτω της ηλικίας των 4,8 ετών και φοιτά σε δημόσια προδημοτική τάξη, συνεχίζει να καταβάλει μηνιαίως το ποσό των 42 ευρώ, την ίδια στιγμή που τα δίδακτρα στα κοινοτικά τμήματα κυμαίνονται από 75 εώς και 120 ευρώ τον μήνα.

Για την Προοδευτική, η επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ίδρυση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων και επέκταση των υφιστάμενων εκεί και όπου θα χρειαστεί.
  • Μετατροπή των υφιστάμενων κοινοτικών τμημάτων σε δημόσια τμήματα.
  • Δημιουργία νέων οργανικών θέσεων.
  • Πρόσληψη νηπιαγωγών και σχολικών βοηθών.
  • Δημιουργία ξεχωριστού Αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος για τις ηλικίες προ-προδημοτικής, νέα τάξη που αναμένεται να δημιουργηθεί.
  • Κατάργηση των «διδάκτρων» που πληρώνουν οι γονείς που τα παιδιά τους είναι σε δημόσια τμήματα νηπιαγωγείων και είναι ηλικιακά μικρότερα των 4,8 ετών.

Αντί όλων αυτών, το ΥΠΠΑΝ στην πρώτη παρουσίαση της πρότασής του στις 27/10 έχει ρητά αποκλείσει το ενδεχόμενο κτηριολογικής αναβάθμισης ή ανέγερσης δημοσίων νηπιαγωγείων, καθώς και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο κονδύλι να περιλαμβάνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.

Σε καμία περίπτωση ως Προοδευτική δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοιου είδους πολιτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και οδηγούν στην άμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας. Η επέκταση της δημόσιας δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, αποτελεί πάγια θέση της κίνησης και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τα όσα έχει το ΥΠΠΑΝ παρουσιάσει.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως παρέμβουν άμεσα, έτσι ώστε να σταματήσει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και όπως σχεδιαστεί σωστά η επέκτασης της δημόσιας προδημοτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy