Ένεκα των αρκετών προβλημάτων και πολλών αποριών που φυσιολογικά προκύπτουν από αρκετούς φοιτητές του εξωτερικού, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την Κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της Προοδευτικής ΚΚΦ σε κάθε χώρο σπουδών είναι στη διάθεση των συμφοιτητών τους για την άμεση παροχή βοήθειας ή/και διευκρινίσεων.

Η Ανακοίνωση της Προοδευτικής:

Παράλληλα θέλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

1) Καλούμε όλους τους φοιτητές του εξωτερικού όπως εγγραφούν και αξιοποιήσουν τον Διαδικτυακό Τόπος με την ονομασία «ΟΙΚΑΔΕ».

Το «ΟΙΚΑΔΕ» αποτελεί σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, βοηθώντας καλύτερα το Υπουργείο Εξωτερικού για τον εντοπισμό, επικοινωνία και τυχόν παροχή βοήθειας στους συγκεκριμένους κύπριους πολίτες. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για άμεση παροχή βοήθεια στους φοιτητές τους εξωτερικού, δεδομένης της σημερινής κατάστασης με τον κορονοϊό, ειδικότερα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα καλούμε ξανά τη Κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα στοιχεία όλων των Πρεσβειών της Δημοκρατίας στο κοινό.

Για εγγραφή στο ΟΙΚΑΔΕ: https://bit.ly/33oefVu

2) Καλούμε όλους τους φοιτητές του εξωτερικού, όπως όταν ανακοινωθούν σήμερα οι οδηγίες και η αίτηση για το επίδομα στήριξης 750 ευρώ για τους φοιτητές που θα παραμένουν στο χώρο σπουδών τους, να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης. Για όποιες απορίες να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας για παροχή βοήθειας.

3) Δεν μπορούμε να μη καταγγείλουμε την προχειρότητα της Κυβέρνησης γύρω από το μέτρο εξασφάλισης ιατρικής βεβαίωσης από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα της χώρας προέλευσης, προκειμένου να εισέλθει κάποιος στην Κύπρο. Δυστυχώς από το πρωί δεχόμαστε δεκάδες καταγγελίες από φοιτητές στο Η.Β. και την Ελλάδα, ότι τα ιατρικά κέντρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν εξετάζουν κάποιον χωρίς συμπτώματα. Σε άλλα κέντρα δεν γίνονται καν τέτοιες εξετάσεις. Η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα τέτοιο μέτρο χωρίς την σωστή προετοιμασία, κοροϊδεύοντας τους φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν Κύπρο, αφήνοντας τους παράλληλα να εκτεθούν σε κίνδυνο χωρίς λόγο. Καλούμε τη Κυβέρνηση είτε να διευθετήσει το ζήτημα άμεσα, είτε να τοποθετηθεί ειλικρινώς στους φοιτητές του εξωτερικού, εάν δεν μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα και να τους καλέσει δημόσια να παραμείνουν αυτοπεριορισμένοι στο χώρο σπουδών τους, εφόσον αυτό επιτάσσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για προστασία της προσωπικής τους υγείας, της οικογενειακής τους υγείας αλλά και της δημόσιας υγείας.